Kad Gorica Popović zavije posne sarmice sa zeljem, sve se topi: Glumica je maher u kuhinji, a od ovog recepta će vam krenuti voda na usta
"Dobar kupus, dobro meso, slaninica, suvo rebro, papričica, list lovora sve u loncu biti mora", kaže Gorica Popović. A otkriva i kako se kuva kad je sarma posna.
Glumica Gorica Popović važi za vrsnu kvuaricu. U svojoj bogatoj karijeri ostvarila je zapažene uloge, ali se dokazala i kao reditelj, pisac pozorišnih predstava, pevačica...
Pronalazi stare zaboravljene šlagere, komponuje songove, šije "singericom", kreira kostime, pravi modne izložbe, hekla, dokazala se kao kuvarica i pred televizijskom publikom.
Jedno od njenih omiljenih jela je sarma kojoj je čak posvetila song u svojoj kuvarskoj igranoj seriji "Peline đakonije" (RTS), za koju je pisala i scenario.
- Nije lako da napraviš sarmu, da savladaš tu veštinu staru. Ima vazda truda oko iste, ali bez truda domaćice niste. Dobar kupus, dobro meso, slaninica, suvo rebro, papričica, list lovora sve u loncu biti mora. Svaku samru čvrsto zavijte i u lonac redom lepo stavite. Nek sarmama bude tesno. Neka im nema ni levo ni desno - pročila je glumica u emisiji.
E onda, je za Politiku otkrila i svoj recept za posnu sarmu od zelja. Poručuje da je odlična i za vegane i sve one koje poste.
Sastojci:
- tri veze zelja
- crni luk
- čen belog luka
- rendana šargarepa
- sojine ljuspice
- šaka seckanih oraha
- ulje
- so
- biber
- aleva paprika
- povrtna kockica za supu
- kovani paradajz
Priprema:
Tri veze zelja dobro oprati (svaki list pojedinačno), oštrim nožem skinuti zadebljale drške. Kratko potopiti u ključalu vodu, ne duže od deset minuta
Svaki list puniti nadevom: na ulju propržiti crni luk, čen belog luka, malo rendane šargarepe, pa dodati sojine ljuspice, prethodno potopljene u toplu vodu da nabubre (ocedite ih), dodati šaku seckanih oraha, so, biber, malo aleve paprike.
Kad se nadev uprži, prohladiti ga i njime puniti svaki list zemlja, pa čvrsto slagati sarmu vatrostalnu posudu. Između sarmica može da se uglavi po koji krompirić.
Kad se poređaju sarmice, napravite preliv od vode, povrtne kockice za supu, kuvanog paradajza.
Sarmice treba da ogreznu u tečnosti. Peku se u rerni na 220 stepeni (oko pola sata do 40 minuta). Sve zavisi od šporeta.
Obavezno paziti da preliv sasvim ne usahne.
Prijatno!
(Kurir.rs/I.M.)
Bonus video:
LAŽI PO ISTOM RECEPTU, IZ ISTE KUHINJE: Na N1 i Novoj S ni reč da je Vučić danas bio na pomenu Nemanji Komaru! ČINJENICE IH UVEK DEMANTUJU