Slušaj vest

Miris domaćeg peciva koji se širi kuhinjom ništa ne može da nadmaši, a dobra vest je da hleb možete da napravite u nekoliko jednostavnih koraka.

Recept koji sledi jedan je od najpopularnijih koji je The New York Times ikada objavio. Velikodušno ga je podelio Džim Lahi, vlasnika čuvene pekare Sullivan Street Bakery.

Domaći hleb koji se ne mesi

Potrebno je:

- Glatko brašno 200 g

- Integralno brašno 200 g

- Voda 300 ml

- So 1 kašičica

- Instant kvasac 0,25 kašičice

profimedia-0942303329.jpg
Hleb koji se ne mesi/ilustracija Foto: Tetiana Chernykova / Panthermedia / Profimedia

Priprema:

1. U činiji rukom pomešajte brašno, so i kvasac. Zatim dodajte vodu i varjačom promešajte da se sastojci povežu, ne morate mesiti.

2. Smesa će biti mekana i lepljiva. Prekrijte krpom i pustite da odstoji na hladnom 12 do 16 sati. Nakon stajanja, smesa će dosta narasti, biće još mekša i pojaviće se mali mehurići na površini.

3. Pobrašnite radnu površinu i prebacite testo iz posude. Pobrašnite i testo takođe. Rukama raširite testo i zatim ivice preklopite kao da pravite kovertu. Prebacite ga na dobro pobrašnjenu krpu tako da je preklopljena strana dole. Umotajte u krpu i pustite da stoji dok se rerna ne zagreje.

4. Rernu zagrejte na 250 °C zajedno sa činijom s poklopcem u kojoj ćete peći hleb. Treba vam duboka činija s poklopcem, najbolje vatrostalna ili bilo koja bez plastičnih delova koji se mogu otopiti od toplote. Takozvani "dutch oven", odnosno teška gvozdena posuda s poklopcem.

shutterstock_274855949.jpg
Foto: Shutterstock

5. Kad se rerna i činija zagreju, izvadite činiju, u nju stavi hleb tako da je preklopljeni deo gore. Poklopite činiju i stavite da se peče 30 minuta.

6. Nakon 30 minuta, temperaturu smanjite na 200 °C, otklopite činiju i pecite dok se ne napravi hrskava, zlaćano-smeđa korica. Izvadite pečeni hleb iz posude, umotajte ga u krpu i ostavite da se ohladi.

(Kurir.rs/Žena/I.M.)

 VIDEO: Recept za najbolje univerzalno testo za sve vrste peciva:

Recept za najbolje univerzalno testo za sve vrste peciva Izvor: Instagram/lifebymikeg