Svetosavske perece se daruju najmlađima na Savindan: Evo kako da napravite ovo ukusno pecivo
Postoje brojni običaji koji se vezuju za ovaj praznik, a jedan se i danas zadržao širom Srbije. Naime, domaćice pripremaju posebne slaniše koje daruju najmlađima.
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 27. januara proslavljaju Savindan uspomena na svetog Savu, srpskog prosvetitelja i prvog arhieposkopa srpskog. Postoje brojni običaji koji se vezuju za ovaj praznik, a jedan se i danas zadržao širom Srbije. Naime, domaćice pripremaju posebne slaniše koje daruju najmlađima.
Za svetosavske perece kažu da su obavezno pecivo koje treba darovati najmlađima - njihov oblik podseća i na prekrštene ruke kao u molitvi, a tri polja asociraju na Sveto Trojstvo - dragoceni simbol na dan Svetog Save. Donosimo vam jednostavan recept koji uvek uspeva.
Sastojci:
- 250 g margarina
- kockica svežeg kvasca
- 1 kg brašna
- 4 šoljice mleka
- kašika šećera
- 3 kašičice soli
- 4 žumanceta
- 2 belanceta
- Priprema:
Zamesite testo od svih sastojaka izuzev belanaca i ostavite ga da odstoji jedan sat. Razvijte ga do debljine 0,5 cm.
Modlom vadite perece ili ih secite nožem, oblikujte i premazujte umućenim belancima. Pecite dok ne porumene. Perece možete posuti kimom ili makom.
Za lep preliv možete iskoristiti i drugačiju mešavinu: uzmite 100 ml hladne vode, 3 kašike brašna i punu kašičicu soli. Izmešajte dobro dok se so ne rastvori. Prvo premažite perece umućenim žumancem pa kratko pecite dok ne dobiju zlaćanu boju i ne narastu. Zatim ih izvadite iz rerne i pospite pripremljenom slanom mešavinom i dopecite do kraja.
(Kurir.rs/M.J)
ZELENSKI ODBIO DA POTPIŠE TRAMPOVU PONUDU: „Taj dokument nije spreman, ne štiti Ukrajinu“! Poljski premijer uputio HITAN apel Evropljanima (VIDEO)