Slušaj vest

I vama se sigurno nekada desilo da zaboravite da na vreme izvadite meso da se odledi iz zamrzivača. Onda, u očajanju stojite pred zaleđenim komadom i pitate se šta sada.

Umesto da meso ubacite u vreleu vodu i tako ga uništite postoje drugačiji načini da se to reši, brzo, lako i što je najvažnije bezbedno po zdravlje.

Ako to uradite pogrešno, vaša hrana može biti direktno u takozvanoj "opasnoj zoni", gde bakterijeorganizuju sopstvenu večeru o vašem trošku.

meso-smrznuto-meso-staro-meso-pokvareno-meso-luka.jpg
Foto: Shutterstock

Šta je "opasna zona"?

"Opasna zona" je svaka temperatura između 4°C i 60°C, opseg u kojem se bakterije poput salmonele i E. coli brzo razmnožavaju. Vaš odrezak ili piletina ne smeju dugo da budu van frižidera, jer može lako doći do kvarenja hrane.

Stvari koje treba zapamtiti prilikom odmrzavanja hrane:

- Nikada ne odmrzavajte hranu na kuhinjskom pultu

- Odmrzavanje u frižideru je najbezbednije, ali traje najduže

- Odmrzavanje u mikrotalasnoj pećnici je najbrže - ali odmah kuvajte

- Koristite hladnu, tekuću vodu za brže odmrzavanje - ali držite pakovanje zapečaćeno

- Kuvanje smrznute je dobro za neke namirnice - ali prilagodite vreme kuvanja

- Uvek proveravajte unutrašnjost hrane da biste izbegli nedovoljno kuvanu hranu

- Odmrznite hranu na donjoj polici kako biste sprečili unakrsnu kontaminaciju

Dakle, sledeći put kada shvatite da je hrana još uvek čvrsto zamrznuta, preskočite nagađanje i izbegavajte "opasnu zonu", koristeći jednu od ovih pametnijih metoda.

(Kurir.rs/Glossy)

 VIDEO: Brzo odmrzavanje mesa: 

Brzo odmrzavanje mesa Izvor: tiktok/skinnytaste