Slušaj vest

Dok se Srbija priprema za najradosniji hrišćanski praznik, jedno pitanje postaje sve aktuelnije – koje meso staviti u rernu za uskršnji ručak? Najčešći izbor je plećka – bilo jagnjeća ili svinjska – ali mnogi, kažu mesari, greše već kod prve korake: kada je biraju.

Kupovina mesa nije stvar slučajnog izbora. Ako želite da vam pečenje miriše na celoj ulici i topi se pod viljuškom, važno je da znate šta tražite.

Prava boja = Pravi komad

shutterstock-233548150.jpg
Foto: Shutterstock/Tyler Olson

 Boja mesa je prvo što treba da gledate.

  • Jagnjetina treba da bude svetloružičasta, sa belom, glatkom masnoćom. Žućkasta boja masti ukazuje na stariju životinju – meso će biti tvrđe, a korica suvlja.
  • Svinjetina bi trebalo da bude svetloružičasta do blago crvenkasta, sa ravnomerno raspoređenom masnoćom (tzv. mramoriranost).

„Ako meso deluje sivo ili previše crveno – verovatno je stajalo ili je preklano. Za praznik se ne rizikuje!“ – kaže iskusni mesar iz Beograda.

Miris vam sve govori

  • Miris sveže plećke mora biti blag i gotovo neprimetan.
  • Ako osetite kiselkast, težak ili ovčiji miris, odustanite.
  • Kod svinjske plećke, neprijatan miris loja je znak da je meso dugo stajalo bez odgovarajuće obrade.
meso.jpg
Foto: Shutterstock, Ilustracija

Test čvrstoće: Jedan pritisak – mnogo odgovora

Pritisnite meso prstom. Ako se oblik brzo vrati – meso je sveže i elastično. Ako ostane udubljenje – meso je gubilo vlagu, najverovatnije stojeći dugo u frižideru ili vitrinama.

Idealna veličina za praznični ručak

shutterstock_2505989409.jpg
Foto: Shutterstock

Mnogi misle da je „što veće – to bolje“, ali kod plećke to nije slučaj.
Najbolji izbor je plećka od:

  • 1,5 do 2,5 kg za jagnjetinu
  • 2,5 do 3,5 kg za svinjetinu

Ove dimenzije garantuju ravnomerno pečenje, sočnu sredinu i hrskavu kožu.

Ne nasedajte na “domaće” bez provere

Pred praznike se često nude "domaći" komadi mesa po sniženim cenama, ali to ne mora da znači da je meso sveže.

„Ljudi misle – domaće je najbolje. Jeste, ako znaš od koga je. Uvek pitajte mesara kada je životinja zaklana i kako je meso čuvano“ – savetuje mesar iz Novog Sada.

jaretina-shutterstock-1669266982.jpg
Foto: Shutterstock

Marinada koja pravi razliku

Za savršenu plećku, najvažniji deo dolazi pre pečenja – dobra marinada!

Isprobana marinada za praznično pečenje:

  • 4 čena belog luka (sitno seckana)
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 2 grančice svežeg ruzmarina ili 1 kašičica sušenog
  • sok od 1 limuna
  • 1 kašika blagog senfa
  • so i biber po ukusu
profimedia-0973399293.jpg
Foto: Iakov Filimonov / Alamy / Profimedia

Meso premažite i ostavite pokriveno da stoji u frižideru najmanje 12 sati, a idealno preko noći. Pre pečenja neka meso odstoji na sobnoj temperaturi 30 minuta.

Pečenje: Polako i strpljivo

Rernu zagrejte na 180°C i pecite plećku 2 do 3 sata (u zavisnosti od veličine). Polivajte povremeno sopstvenim sokom. Pred kraj pojačajte temperaturu na 220°C 10-15 minuta za savršeno zapečenu koricu.

BONUS: Jagnjeća ili svinjska plećka?

shutterstock_2315955473.jpg
Kako da se lakše odlučite Foto: Shutterstock

Ako se dvoumite:

Jagnjeća plećka je laganija, elegantnijeg ukusa i tradicionalna za Vaskrs. Idealna za ljubitelje klasike.

Svinjska plećka je sočnija i zahvalnija za duže pečenje, pa je dobar izbor za veće porodice i one koji vole jače ukuse.

 Bonus video: Kako skinuti boju za jaja sa prstiju

Kako skinuti boju za jaja Izvor: tiktok/rosegoldlining