Slušaj vest

Kucanje jajima je tradicija za Vaksrs, a pravi izazov može biti da nakon toga oljuštite ista.Ljuštenje kuvanih jaja zna da bude pravi izazov, naročito kada su još topla, a ljuska se tvrdoglavo lepi za belance. Međutim, postoji jednostavan trik uz koji ćete oljuštiti kuvano jaje za manje od 10 sekundi – bez muke i nereda.

Za ovu brzinsku tehniku biće vam potrebni samo staklena čaša i malo vode.

Kucanje jajima je tradicija za Vaskrs profimedia-0972588687.jpg
Kucanje jajima je tradicija za Vaskrs Foto: Zoonar/Ppalis Michalakis, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

Kako se radi?

  • Uzmite staklenu čašu i napunite je do pola vodom.
  • Kuvano jaje stavite u čašu dok je još toplo, ali ne vrelo.
  • Dlanom pokrijte otvor čaše i iznad sudopere dobro protresite čašu 5–10 sekundi.
  • Ljuska će popucati sa svih strana i lako se odvojiti u jednom potezu.

Ovaj trik funkcioniše zahvaljujući vodi koja prodire ispod ljuske kroz naprsline nastale treskanjem, čime se ljuska lakše odvaja od belanceta. Takođe, trenje unutar čaše dodatno olakšava ceo proces.

 Bonus video: Najstarija čuvarkuća u Srbiji

NAJSTARIJA ČUVARKUĆA U SRBIJI Izvor: Kurir televizija