Slušaj vest

Od vajkada, tačnije od te davne 1459. kada je palo Smederevo, a samim tim i Srpska despotovina pod vlast Osmanlija, Srbe će izjedati isto pitanje - šta je od naših običaja, reči i jela izvorno naše, a šta su nam Turci ostavili u amanet tokom svoje četvorovekovne okupacije zemlje.

Za neke stvari, kao što su sarma, baklava, pa i kafa, znamo da su turska zaostavština, pa je jedan čistokrvni Turčinotkrio koliko su naše verzije njihove tradicionalne hrane verodostojne originalu.

Sarma je bez sumnje najvećem procentu Srba omiljeno jelo i nešto što rado prinosimo za sto prijateljima iz inostranstva, kako bismo se pohvalili specijalitetom koji je njima stran. Kada su slave, svadbe ili rođendani u pitanju, sarma je uvek kraljica trpeze, ali - da li ste se nekada zapitali kako se sprema u Turskoj, zemlji porekla?

profimedia0370320140.jpg
Sarma Foto: Profimedia

Na ovo pitanje odgovorio je Tolga, Turčin koji već neko vreme živi u našoj prestonoci.

- Mi sarmu pravimo od vinove loze i mnogo je manja. Takođe je i kiselija. Uvijamo ih i u kupus, ali nisu toliko velike kao vaše - objasnio je on uz opasku da Srbi jako vole da menjaju hranu.

To je osetio i kada je probao našu verziju baklave.

profimedia-0905834266.jpg
turska kafa Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Kafa se sipa iz tri puta

Ipak, nije samo hrana to čemu dajemo lični pečat. I tursku kafu kuvamo drugačije od njega i njegovih sunarodnika.

- Kod nas se pravi na poptuno drugačiji način i ima mnogo drugačiji ukus.U Turskoj je kafa jača i ima više kajmaka. Kuvamo je tako što, čim stavimo vodu, odmah stavimo i kafu. Kafa se kuva zajedno sa vodom, pa, kad jednom prokuva, sipamo u šoljicu. Drugi put pustimo da prokuva - pa sipamo još malo i onda kad treći put prokuva, ponovo se dospe i to onda bude prava turska kafa. Takođe, mora da se služi u malim šoljama. Pijemo kratku kafu jer je jaka - otkrio je Turčin.

rakija--autor-oksana-skendzic-2.jpg
Rakija Foto: Oksana Skendžić

Rakija - omiljeno srpsko piće

Kada je u pitanju nešto naše, izvorno, priznao je da voli rakiju - prvenstveno šljivovicu i medovaču, te da se u njegovoj domovini ovo piće sprema preteženo od smokve, grožđa i kruške.

(Kurir.rs/ Žena)

 VIDEO: Kako se pravilno kuva turska kafa: 

Kako se pravilno kuva turska kafa Izvor: Reddit/sinjiOnO