Slušaj vest

Da drvena daska za sečenje ne bi zadržavala i širila miris crnog luka, evo nekoliko efikasnih saveta za čišćenje i neutralisanje mirisa:

1. So i limun – prirodni dezinfekcion duo

  • Pospite dasku krupnom morskom solju.
  • Presecite limun na pola i istrljajte so po dasci limunom.
  • Ostavite 5–10 minuta, pa isperite toplom vodom i osušite
stockphotorubchoppingboardwithsaltandlemonandwashwithwatercangetridofmeatsmell778245841.jpg
daska za sečenje Foto: Shutterstock

2. Soda bikarbona

  • Napravite pastu od sode bikarbone i malo vode.
  • Utrljajte je u dasku sunđerom ili četkicom.
  • Ostavite da deluje 10 minuta, isperite i dobro osušite.

3. Sirće

  • Prebrišite dasku krpom natopljenom u alkoholno sirće (ili jabukovo sirće).
  • Ostavite da deluje nekoliko minuta, pa isperite.
drvena-kuhinjska-daska-shutterstock-1479962198.jpg
drvena kuhinjska daska Foto: Shutterstock

4. Izbegavajte upijanje vlage

  • Nikada ne ostavljajte dasku da stoji mokra – obavezno je osušite odmah posle pranja.
  • Povremeno je namažite s malo mineralnog ulja za daske (ili kokosovog ulja) kako bi ostala zaštićena i manje upijala mirise i tečnosti.

(Kurir.rs/NajŽena)

Bonus video: Kako se čisti daska za sečenje?

kako se čisti daska za šečenje Izvor: tiktok/prepandrally