Slušaj vest

Kada poželite ukusan i lagan obrok koji se priprema bez previše komplikacija, musaka sa tikvicama je pravi izbor! Idealan recept za predstojeće dane, pogotovo sada, kada su tikvice preplavile pijace. Sočna, kremasta i mirisna – ova musaka će osvojiti celu porodicu, a deca joj neće odleti. Priprema je nikad lakša, garantujemo!

Sastojci (za 4 osobe):

spanske-tikvice-1.jpg
tikvice daju poseban šmek Foto: Printskrin YT/Moja kuhinjica Tanja

  • 3–4 sveže tikvice
  • 1 glavica crnog luka
  • Nekoliko kašika ulja
  • 400g mlevenog junećeg mesa
  • So i biber po ukusu
  • Malo brašna (za valjanje tikvica)
  • 3 jaja
  • 1 šolja mleka
  • 2–3 kašike kisele pavlake

Priprema musake sa tikvicama – korak po korak:

1. Priprema tikvica
Ogulite tikvice i isecite ih uzduž na kriške debljine oko 0,5 cm. Posolite i stavite u đevđir da puste višak vode. Ovaj korak je važan kako bi musaka ostala kompaktna i sočna, a ne vodenasta.

2. Prženje mesa

profimedia-0984040345.jpg
Na nekoliko našika ulja ispržite meso Foto: Pixel-Shot, Pixel-shot / Alamy / Profimedia


Na nekoliko kašika zagrejanog ulja propržite sitno seckan crni luk. Kada omekša, dodajte mleveno meso i pržite dok ne pobeli. Posolite i pobiberite po ukusu.

3. Slaganje musake
Blago nauljite pekač. Tikvice prethodno uvaljajte u brašno sa svih strana. Složite prvi sloj tikvica u pleh, blago ih preklapajući. Preko njih rasporedite pripremljeno meso. Zatim stavite završni sloj tikvica, opet valjanih u brašno.

4. Preliv
Umutite jaja, dodajte mleko i pavlaku, začinite po ukusu i prelijte preko musake.

5. Pečenje
Musaku pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 60 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.

Savet plus:
Za dodatnu aromu možete u fil dodati malo belog luka ili svežeg peršuna. Takođe, musaka sa tikvicama je još ukusnija sutradan – podgrejana u rerni ili tiganju.

 Bonus video: Pitu sa tikvicama morate da probate

Recept za pitu sa tikvicama koja se lako pravi Izvor: Instagram/eczdytincibulut