Slušaj vest

Nema ništa slađe od sveže ubranih jagoda, ali šta kada kupite veću količinu i ne možete sve odmah da pojedete? Pravilno čuvanje u frižideru može da produži njihovu svežinu za dva do tri dana – pod uslovom da izbegnete najčešće greške.

Ne perite ih odmah!

Najveća greška koju ljudi prave jeste da operu jagode čim stignu iz prodavnice. Vlažne jagode brže trule, a buđ se pojavljuje neverovatnom brzinom. Zato – operite ih tek pred jelo.

Neka "dišu"

5 trikova da prepoznate domaće jagode profimedia-0954701365.jpg
5 trikova da prepoznate domaće jagode Foto: Edwin Remsberg / VWPics / Profimedia

Jagode ne vole plastiku. Zatvorene kutije i kese bez dovoljno vazduha samo ubrzavaju propadanje. Umesto toga, rasporedite ih u široku cediljku, korpicu ili na tanjir obložen papirnim ubrusom. Prekrijte ih lagano još jednim slojem ubrusa, ali nikako ih nemojte slagati jednu preko druge.

Oštećene odmah odvojite

Pre nego što ih stavite u frižider, izdvojte one koje su već omekšale ili su počele da trule. Njih možete odmah iskoristiti za smoothie, kompot ili neki brzi desert. Zdrave plodove ostavite cele – sa drškama! Taj mali trik dodatno im produžava rok trajanja.

Iz frižidera – pravo na sto

frizider.jpg
Sveže jagode na tanjiru obloženom papirnim ubrusom, spremne za frižider Foto: Shutterstock

Jagode koje su provele neko vreme u frižideru mogu izgubiti deo svog mirisa i ukusa. Zato ih izvadite bar 15 minuta pre serviranja – na sobnoj temperaturi će ponovo zablistati punim ukusom.

Imajte na umu: čak i uz savršen tretman, jagode ne treba držati u frižideru duže od tri dana. Što ih pre pojedete, to ćete više uživati u njihovoj prirodnoj slatkoći.

 Bonus video: Ovako izgledaju jagode pod mikroskopom

Jagode mikroskop Izvor: Twitter/bianconerobgd