Na pijaci sveže, kod kuće posle sat vremena trule: Izbegnite grešku koju mnogi naprave kad kupe jagode, ne dozvolite da propadnu
Jagode brzo gube svežinu ako se pogrešno čuvaju. Saznajte jednostavne trikove koji produžavaju njihov vek u frižideru i sačuvajte prirodnu slatkoću!
Nema ništa slađe od sveže ubranih jagoda, ali šta kada kupite veću količinu i ne možete sve odmah da pojedete? Pravilno čuvanje u frižideru može da produži njihovu svežinu za dva do tri dana – pod uslovom da izbegnete najčešće greške.
Ne perite ih odmah!
Najveća greška koju ljudi prave jeste da operu jagode čim stignu iz prodavnice. Vlažne jagode brže trule, a buđ se pojavljuje neverovatnom brzinom. Zato – operite ih tek pred jelo.
Neka "dišu"
Jagode ne vole plastiku. Zatvorene kutije i kese bez dovoljno vazduha samo ubrzavaju propadanje. Umesto toga, rasporedite ih u široku cediljku, korpicu ili na tanjir obložen papirnim ubrusom. Prekrijte ih lagano još jednim slojem ubrusa, ali nikako ih nemojte slagati jednu preko druge.
Oštećene odmah odvojite
Pre nego što ih stavite u frižider, izdvojte one koje su već omekšale ili su počele da trule. Njih možete odmah iskoristiti za smoothie, kompot ili neki brzi desert. Zdrave plodove ostavite cele – sa drškama! Taj mali trik dodatno im produžava rok trajanja.
Iz frižidera – pravo na sto
Jagode koje su provele neko vreme u frižideru mogu izgubiti deo svog mirisa i ukusa. Zato ih izvadite bar 15 minuta pre serviranja – na sobnoj temperaturi će ponovo zablistati punim ukusom.
Imajte na umu: čak i uz savršen tretman, jagode ne treba držati u frižideru duže od tri dana. Što ih pre pojedete, to ćete više uživati u njihovoj prirodnoj slatkoći.
Bonus video: Ovako izgledaju jagode pod mikroskopom
"SRBIJU NIKADA NIKO NEĆE MOĆI DA ZAUSTAVI BEZ OBZIRA NA BEZBROJNE LAŽI": Vučić uputio snažnu poruku građanima