Pržena riba vam je uvek masna i neukusna? Evo šta je ključno za savršeno sočan ukus i hrskavu koricu
Ribu je važno dobro posušiti papirnim ubrusom pre prženja, jer višak vlage sprečava nastanak hrskave korice, a osim toga može izazvati prskanje
Za hrskavu, zlatno pečenu ribu punog ukusa ključno je nekoliko stvari: pravilno odabran ulje, odgovarajuća temperatura, dobro začinjena riba.
Prvo, važno je koristiti ulje neutralnog ukusa i visokog stepena dimljenja, poput suncokretovog, repičinog ili sojinog. Izbegavajte ekstradevičansko maslinovo ulje jer može da pregori na višim temperaturama. Rafinirano maslinovo ulje je bolji izbor.
Idealna temperatura za prženje je između 190 i 200 °C. Ulje treba da bude dovoljno vruće da odmah stvori hrskavu koricu. Ako je temperatura preniska, riba će upiti previše masnoće i postati gnjecava. Čak i ako ste prethodno dobro zagrejali ulje, tiganj nemojte pretrpavati jer će mu temperatura previše pasti. Pržite ribu u manjim turama i pustite da se ulje ponovo zagreje pre nego što ubacite novi komad.
Ribu je važno dobro posušiti papirnim ubrusom pre prženja, jer višak vlage sprečava nastanak hrskave korice, a osim toga može izazvati prskanje. Nakon toga posolite ribu, a ako je pržite u smesi za pohovanje, posolite i nju.
(Kurir.rs/SlobodnaDalmacija)
Bonus video: Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom
VUČIĆ U JEDNODNEVNOJ POSETI UKRAJINI: Predsednik Srbije učestvuje na Samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa