Slušaj vest

Za hrskavu, zlatno pečenu ribu punog ukusa ključno je nekoliko stvari: pravilno odabran ulje, odgovarajuća temperatura, dobro začinjena riba.

Prvo, važno je koristiti ulje neutralnog ukusa i visokog stepena dimljenja, poput suncokretovog, repičinog ili sojinog. Izbegavajte ekstradevičansko maslinovo ulje jer može da pregori na višim temperaturama. Rafinirano maslinovo ulje je bolji izbor.

pecene-sardine-shutterstock-656469604.jpg
Pržena riba Foto: Shutterstock

Idealna temperatura za prženje je između 190 i 200 °C. Ulje treba da bude dovoljno vruće da odmah stvori hrskavu koricu. Ako je temperatura preniska, riba će upiti previše masnoće i postati gnjecava. Čak i ako ste prethodno dobro zagrejali ulje, tiganj nemojte pretrpavati jer će mu temperatura previše pasti. Pržite ribu u manjim turama i pustite da se ulje ponovo zagreje pre nego što ubacite novi komad.

Ribu je važno dobro posušiti papirnim ubrusom pre prženja, jer višak vlage sprečava nastanak hrskave korice, a osim toga može izazvati prskanje. Nakon toga posolite ribu, a ako je pržite u smesi za pohovanje, posolite i nju.

(Kurir.rs/SlobodnaDalmacija)

Bonus video: Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom

Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Instagram/lacucinadivane