Slušaj vest

NutricionistaBartek Šemraj posegnuo je pred spavanje za kutijom sladoleda od 310 g, sa ukusom bele čokolade, lešnika i pistaća. Ova porcija mu je donela 1.000 kalorija i skoro 100 g šećera. Kada je završio sa večernjim desertom oko 20 časova, odmah je primetio skok glukoze - monitor je pokazao vrednost od 108 mg/dl.

Prema rečima stručnjaka, povišen nivo glukoze u krvi zadržao se oko dva sata. Zanimljivo je da je glukoza i dalje ostajala iznad normale tokom većeg dela noći - konstantno iznad 100 mg/dl. Tek oko ponoći počela je da opada na 90 mg/dl i na tom nivou se stabilizovala do kraja sna. Kada se Bartek probudio u 6 ujutru, nivo šećera u krvi i dalje se kretao oko 90 mg/dl.

profimedia-0718409097.jpg
310 grama sladoleda ima oko 1.000 kalorija i čak 100 grama šećera Foto: Gulsen Ozcan / Alamy / Profimedia

"Mom organizmu je zaista trebalo mnogo vremena da svari taj sladoled", zaključio je Bartek Šemraj i napomenuo da je njegova telesna masa mogla da utiče na ceo proces.

 "Da sam imao manju težinu, gotovo sam siguran da bi nivo šećera porastao još više", dodao je.

Eksperiment koji je sproveo ovaj nutricionista pokazuje kako kasna konzumacija kalorične hrane, poput sladoleda, može da utiče na telo. Šemraj je želeo ne samo da testira reakciju svog organizma na šećer, već i da svojim pratiocima ukaže na moguće posledice.

Bartek Šemraj je naglasio da je razumevanje načina na koji naše telo reaguje na šećer prvi korak ka donošenju svesnijih odluka, posebno u večernjim satima.

(Kurir.rs/Mondo)

 VIDEO: Moguće je hranom i čajevima promeniti raspoloženje: 

Nutricionista za Kurir televiziju tvrdi: Moguće je hranom i čajevima promeniti raspoloženje i smanjiti neprijatne emocije!  Izvor: Kurir televizija