Slušaj vest

U toku je Petrovdanski post, a ukoliko nemate ideju šta da napravite za ručak, pravi izbor za vas su posne pljeskavice od tikvica. Sočne i mekane, predstavljaju pravu zamenu za meso. Sa dodacima i začinima, možete ih transformisati u pravu poslasticu koja će zadovoljiti sve gurmanske prohteve. Dodatan plus je što vam za ovaj ručak treba oko 300 dinara.

posnepljeskavice-1.jpg
posne pljeskavice Foto: Printscreen/Youtube

Sastojci:

1 kg tikvica

0,5 kg krompira

1 veza svežeg peršuna

2 čena belog luka

100 g brašna

so i biber po ukusu

prstohvat mlevene paprike

ulje prema potrebi

tikvice ustipci shutterstock_1830417935.jpg
posne pljeskavice Foto: Shutterstock

Priprema:

Oljuštite i dobro operite tikvice, pa ih narendajte i posolite pa ostavite u cediljki da se malo ocedete.

Skuvajte krompir, sve sa ljuskom, pa ga tek po kuvanju oljuštite i izrendajte na krupno.

U jednoj dubljoj činiji pomešajte tikvice i krompir, pa im dodajte sitno seckan peršun, so, biber, mlevenu papriku i izgnječen beli luk. Sve dobro zamesite rukama, pa oblikujte pljeskavice.

Zatim ih uvaljajte u brašno i pržite u zagrejanom ulju. Ukoliko postite na vodi, ispecite ih u rerni u plehu obloženim pek papirom.

(Kurir.rs/ Informer)

Bonus video: Recept za domaći sladoled od banana i kikiriki putera

Recept za domaći sladoled od banana i kikiriki putera Izvor: Instagram/myebycosta