DOMAĆICE, OBRATITE PAŽNJU: Ova sredstva za čišćenje ne smete zajedno kombinovati
Foto: Profimedia

Saveti

DOMAĆICE, OBRATITE PAŽNJU: Ova sredstva za čišćenje ne smete zajedno kombinovati

Žena -

Kada treba da očistimo kakvu tvrdokornu mrlju u domu skloni smo udružiti nekoliko različitih sredstva za čišćenje da bi s manje muke rešili problem.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da upotreba nekog hemijskog sredstva može biti sigurna samo ako je ne mešate s drugim sličnim proizvodima

1. Dve različite vrste sredstava za čišćenje odvoda

Gelovi za čišćenje odvoda sadrže jake hemikalije koje učinkovito ubijaju bakterije. Ako ne uklonite neugodan miris ili začepljenje u jednom korišćenju, bolje je pozvati stručnjaka poput vodoinstalatera, nego kombinovati dva ili više različitih proizvoda. Ovi preparati sadrže moćne hemijske formule koje u kombinaciji mogu izazvati eksploziju ili ispustiti pare štetne po zdravlje ukućana. 2. Hidrogen peroksid i alkoholno sirće

Kombinacija peroksida i sirćeta česta je u kućnim pripravcima za dezinfekciju kuhinjskih površina. Iako je reč o relativno sigurnoj kombinaciji, stručnjaci preporučuju da ju ne mešate u istoj posudi jer se prilikom spoja stvara peroctena kiselina koja može iritirati kožu, oči i dišni sustav osobe koja stoji nad njime.

3. Izbjeljivač i alkoholno sirće

U teoriji, ova kombinacija čini se kao moćan odstranjivač bakterija iz domaćinstva, ali u praksi ista stvora plinoviti hlor koji u malim količinama izaziva kašalj, probleme s disanjem te pečenje i suzenje očiju.

4. Izbeljivač i amonijak.

Amonijak je čest sastojak sredstava za čišćenje stakala i prozora. Stručnjaci preporučuju da ga ne mešate s izbeljivačem.

5. Izbeljivač i medicinski alkohol

Ovo je još jedna u nizu hemijskih kombinacija čije će udisanje izazvati tegobe pri disanju. Stručnjaci savetuju da izbeljivače nikad ne miješate s drugim hemijskim sredstvima, već samo vodom.

(zadovoljna.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track