(FOTO) 9 NAJBOLNIJIH MODNIH TRENDOVA: Kako se menjao stil kroz vekove?
Foto: Profimedia

Sve zbog mode

(FOTO) 9 NAJBOLNIJIH MODNIH TRENDOVA: Kako se menjao stil kroz vekove?

Žena -
Iz današnjeg ugla čini nam se kao ludost, ali ovo je nekada bila svakodnevnica.

Stil nije univerzalan za sva vremena i ono što sad oblačite i smatrate modernim, već za 5 godina biće potpuno prevaziđeno. Da je to istina dokazuje pun plakar odeće koju nikada ne oblačite, ali je opet ni ne bacate. Ženska moda uvek je bila nešto naprednija od muške u svom istraživanju granica normalnog i mogućeg, ali sledeća lista toliko je ekstremna, da ćete se zapitati - da li je moguće da su žene primoravala sebe na ovakve muke?

1. Krinoline

Krinoline su bile haljine ispod koje se nosila metalna konstrukcija (često napravljena od čelika), i bile su uobičajene u modi 19. veka. Cilj je bio da se izazove muška mašta, jer su konstrukcije namerno naglašavale struk i zadnjicu. Bile su nepodnošljivo neudobne ali i opasne.

2. Korseti

Korseti su bili u modi više vekova, a i s vremena na vreme se vraćaju u današnju modu, a užasno su nezdravi, naročito u prošlosti. Korseti stišnjavaju unutrašnje organe, koji zauzvrat pritiskaju pluća, što može da dovede do nedostatka kiseonika i loše cirkulacije.

3. Vezivanje stopala

Ako mislite da su štikle neudobne, onda ne znate muke kineskinje koje su vezivale stopala ranijih vekova, mada običaj nije u potpunosti iskorenjen. Ova duga tradicija izjednačavala je mala stopala sa lepotom i bogatstvom dok nije proglašena nezakonitom 1912. Proces vezivanja stopala otpočinjao je već u četvrtoj godini života, što je dovodilo do potpune deformacije stopala.

4. Vratni prstenovi

Takozvane "žene žirafe" iz Burme još uvek se drže ovog običaja koji označava lepotu. Istorijski, počeli su da se nose radi zaštite od napada tigrova, a pretočili su se u tradiciju, koja uništava vratne mišiće i dovodi do depigmentacije kože žena koje ih nose.

5. Konzumacija krede

Pojedine žene su u kasnom 18. i početkom 19. veka jele kredu, jer su verovale kako će im taj proces posvetliti kožu i spolja i iznutra. Svetla koža bila je ideal ženske lepote u Evropi što je potpuno suprotno današnjoj modi. Očekivano, koža nije postajala svetlija, već su padale u neugodnu groznicu sa visokom temperaturom. Možemo predpostaviti da su u takvom stanju verovatno bile blede.

6. Haljine bojene arsenikom

Svetlo zelena boja bila je moderna u Viktorijansko doba 19. veka i bila je skupa za izradu, pa se često povezuje sa aristokratijom. Problem je bio u tome što se ova boja dobijala pomoću jedne od najotrovnijih supstanci - arsenikom. Mnoge neobjašnjive smrti povezuju se sa ovom modom.

7. Haljine od muslin svile

U 19. veku pomama za haljinama od ovog materijala bila je neverovatna. Za razliku od prošlih primera nije problematičan sam materijal, koliko period u kojem je bio popularan, naime sam materijal bio je tanan i lak, a u hladnoj Evropi 19. veka grejni sistemi, poput radijatora, i dalje nisu bili izmišljeni. Ostaje samo da vam kažemo da je upala pluća bila najčešća bolest ovog veka, zaključak sami izvedite.

8. Lakiranje zuba

U istom veku, sa druge strane globusa, u Japanu je u modi bilo lakiranje zuba. Bizaran običaj, zar ne? Žene su pile crnu farbu baziranu na gvožđu, što je bojilo zube u crnu boju. Suprotno kasnijem periodu, crni zubi su simbolizovali zdravlje i lepotu. Na sreću zdravog razuma, ovaj običaj postao je protivzakonit 1870. godine.

9. Preterano uske farmerke

E sad dolazimo do onoga što je nama itekako poznato. Ovaj relativno novi trend, nesumnjivo čini da vam noge izgledaju vitkije, ali jednu ženu su koštale zdravlja. U studiji koju je objavio "Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry", doktori su predstavili slučaj 35-godišnjakinje koja je došla u bolnicu (Royal Adelaide Hospital u Australiji) žaleći se na bol u člancima i stopalima, koji ju je ometao pri kretanju. Otok ispod kolena je bio toliko velik da su morali da iseku farmerke koja je nosila. Dijagnostikovano joj je ozbiljno oštećenje nerava u nogama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track