OD ĐUBRETA NAPRAVITE HRANU: Ne bacajte ostatke povrća, evo kako da ga posadite!
Foto: Thinkstock

Cake za uštedu

OD ĐUBRETA NAPRAVITE HRANU: Ne bacajte ostatke povrća, evo kako da ga posadite!

Žena -
Osim što ćete uštedeti novac, znaćete šta jedete, da nije tretirano hemikalijama, da je sveže, a najbolje od svega - uvek će biti na dohvat ruke.

Da li ste znali da od delova voća i povrća koje bacamo možete da uzgajate nove biljke u teglicama na prozoru, balkonu ili u bašti? Osim što ćete uštedeti novac, znaćete šta jedete, da nije tretirano hemikalijama, da je sveže, a najbolje od svega - uvek će biti na dohvat ruke.

Salata

Ostatke salate, listove koje bi inače bacili, stavite u vodu i ostavite nekoliko dana. Videćete da iz listova rastu žilice, i tada su spremni za presađivanje u teglu sa zemljom. Ostavite salatu na prozoru ili balkonu dok ne naraste.

Foto: reuters
Foto: reuters

Krompir

Krompir koji proklija u ostavi je idealan za sađenje. Odsecite deo na kojem je klica i ostavite da odstoji napolju 12 sati kako bi se malo osušio. Potom stavite u zemlju i sačekajte oko mesec dana, a možda i više na plodove svog rada.

Beli luk

Kad počne da klija od dugog stajanja, češanj belog luka je savršen za sađenje. Stavite ga u zemlju sa širim delom okrenutim na dole. Smestite teglu na toplo i sunčano mesto.

Foto: sutterstock
Foto: sutterstock

Luk

Luk je savršen za sađenje ukoliko proklija, pa umesto da ga sečete i spašavate ono što je za jelo, stavite ga celog u zemlju. Dobićete fini, mladi luk. Ili, kada pripremate ručak, donji deo luka (gde su bile žilice) isecite zajedno sa centimetrom ploda. Stavite u zemlju i zalivajte.

Praziluk

Ostatak praziluka, donji deo, stavite u posudu s malo vode i stavite na sunce. Kako raste, zeleni deo možete da sečete, a ostatak i dalje držite u vodi.

Bosiljak

Grančicu bosiljka stavite u čašu vode i pričekajte da pusti korenje. Tada presadite u zemlju i ukusan začin će vam uvek biti na dohvat ruke.

Foto: sutterstock
Foto: sutterstock

Šargarepa

Kod obrezivanja šargarepe, gornji deo nemojte baciti, stavite ga u malo vode i pričekajte da naraste zeleni deo gore i da u vodi izađe malo korenje. Potom stavite u zemlju i dobićete novu šargarepu, piše portal Simple Household Tips.

Avokado

Velika koštica u avokadu je dovoljna za ponovno dobijanje ploda. Pripremite posudu vode i stavite je na toplo mesto s povremenim suncem. Košticu s tri strane probušite štapićima za ražnjiće i stavite na posudu u kojoj će biti delimično uronjena u vodu, šiljastiji deo koštice. Štapići služe da bi držali košticu na posudi. Proklijaće za dva do osam nedelja. Kada drvce izraste 15 centimetara, skratite ga za pola i sačekajte da ponovo naraste, a tada stavite u zemlju tako da gornja polovina koštice bude napolju.

Foto: sutterstock
Foto: sutterstock

Đumbir

Otkinite komad đumbira i stavite u zemlju, ali ga nemojte zatrpati. Zalivajte često, držite na toplim mestu i čekajte dok ne naraste stabljika, a tada je izvadite i koren je spreman za upotrebu.

Ananas

Deo ananasa koji bi bacili je odličan za sadnju nove biljke. U posudu s vodom stavite kompletni gornji deo - lišće i mali deo ploda (oko centimetar i po) i čekajte da pusti korenje. Ostavite na direktnom suncu i povremeno menjajte vodu. Kad ugledate korenje, posadite ga u zemlju.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja