REŠITE IH SE ZAUVEK: 4 tajne za borbu protiv strija koje dermatolozi kriju od nas
Foto: Profimedia

Saveti

REŠITE IH SE ZAUVEK: 4 tajne za borbu protiv strija koje dermatolozi kriju od nas

Žena -

One muče veliki broj ljudi, ali teško ih se rešiti. Reč je o dosadnim strijama, a dermatolozi imaju svoje male tajne za prevenciju i borbu protiv ove dosadne "napasti"

Strije nastaju prilikom brzog širenja kože. U tom trenutku dolazi do oštećenja u vezivnom tkivu i kolagenu duboko ispod površine kože, a sve rezultira pojavom "crta" na telu koje muče veliki broj ljudi. Dermatolozi imaju male tajne za borbu protiv strija koje čuvaju za sebe, a njih možete pročitati u nastavku.

1. Hidratiziranje kože

Rejčl Nazerian, profesor i doktor dermatologije u cenjenoj bolnici Mount Sinai, rekla je da strije nisu neizbežne osim ako nemate genetsku predispoziciju za njihovo stvaranje. Međutim, pravilnom brigom o koži itekako možete smanjiti mogućnost njihove pojave i uticati na to kakve će strije biti. Jedan od najvažnijih aspekata prevencije strija je hidratiziranje kože. Obilno i svakodnevno hidratizirajte je najdražim mlekom za telo ili pak prirodnim sredstvima poput maslinovog i kokosovog ulja jer je takva koža mekanija te lakše podnosi rastezanje.

2. "Unutarašnje" hidratiziranje tela

Nije dovoljno hraniti kožu spolja nego moramo paziti i na to da hidratiziramo organizam iznutra. Dve litre vode dnevno količina je koja će vam pomoći u borbi protiv strija.

Foto: Printskrin/Instagram
Foto: Printskrin/Instagram

3. Masaža

Dermatolozi će sebi redovno priuštiti masažu tela. "Preporučujem masažu sa sredstvima koja sadrže vlažne epiderme. Oni poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju mogućnost nastanka strija", kaže dr. Nazarian.

4. Retionidi

Tretinoin ili Retin-A, derivat vitamina A, lekari obično preporučaju osobama koje imaju problema s aknama ili pak žele smanjiti vidljive tragove starenja. Međutim, ova stvar trenutno je jedini aktivni sastojak koji izbleđuje strije, a radi po principu obnove kolagena koji pomaže prilikom zaceljivanja ožiljaka. S obzirom na to da dermatolozi strije tretiraju kao vrstu ožiljka na koži, mogu ga preporučiti za saniranje strija. Dr. Nazerian upozorava kako se retionidi ne smeju koristiti tokom trudnoće i dojenja, a najbolje funkcionišu dok su strije još uvek crvene upaljene jer ih je teže sanirati kada pobele.

(zadovoljna.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track