RODITELJI, OVO NEMOJTE DA ZABORAVITE: Evo šta Otac Pajsije savetuje za vaspitanje dece
Foto: Shutterstock

Bitna lekcija

RODITELJI, OVO NEMOJTE DA ZABORAVITE: Evo šta Otac Pajsije savetuje za vaspitanje dece

Žena -
Starac Pajsije rođen je 25. jula 1924. godine. Nakon učestvovanja u Grčkom građanskom ratu 1949. godine, odlazi na Svetu Goru, gde se i zamonašuje.

Smatra je jednim od najvećih pravoslavnih svetaca u protekloj deceniji, a zvanično je i kanonizovan od strane Vaseljenske patrijaršije 13. januara 2015. godine. Evo kako je Starac Pajsije govorio o vaspitanju dece.

- Svet je postao ludnica. Mala deca odlaze na spavanje u ponoć, iako bi trebalo da legnu sa zalaskom sunca. Zatvorena su u mnogospratnim zgradama u betonu i uklapaju se u dnevni raspored odraslih. Šta da rade ta deca, šta da rade njihovi roditelji? Deca dolaze i kažu mi: “Roditelji nas ne razumeju”. Dolaze roditelji i kažu mi: “Deca nas ne razumeju”. Stvorio se jaz između dece i roditelja. Da bi se to prevazišlo, potrebno je da roditelji sagledaju stvari iz ugla dece i deca iz ugla roditelja. I ako sada deca ne poštuju roditelje i njihova deca kasnije neće njih da poštuju. Jer ako oni danas ne slušaju i ne poštuju svoje roditelje, i njih će kasnije mučiti njihova sopstvena deca, jer će delovati duhovni zakoni.

- Nisu kriva deca. Danas ih drže zatvorene u stanovima i nemaju prostora da trče, da se igraju. Deca bivaju prisiljena na nemirnoću. Ne mogu da se kreću, da se isprazne. Da bi se deca prirodno razvijala potrebno im je dvorište. Ako uđem u neki stan sa decom i vidim da je tu sve do savršenstva uređeno, znaj da to nije dobro. Tu deca žive pod vojničkom disciplinom i tako strah ulazi u njihove duše.

- Svoju decu od najmanjih nogu treba da naučite da se kale, da rade, da budu muževna. I dečake i devojčice. I devojčice treba da budu plemenite, da budu hrabre. Treba da rade kućne poslove od malena, jer većina roditelja razmazi svoju decu, pa kasnije u životu bivaju nesrećna.

- Roditelji ponekad iz prevelike ljubavi čine zlo deci. Guše ih preteranom pažnjom. To je bolesna stvar. Vidiš, i ljubav hoće neku kočnicu, neku meru.

- Dobar učitelj je velika stvar, naročito u naše vreme! Deca su prazne kasete: snimiće se na njih ili bezvredne pesme (šund), ili vizantijska muzika. Posao učitelja je sveti posao.

- Deca još u kolevci “snimaju” roditelje. “Kopiraju” sve što čine odrasli i beleže na svojoj praznoj kaseti. Zato roditelji moraju da se bore da odseku svoje strasti.

- Danas ne gledaju da decu ispune nečim, nego ih ostavljaju praznima. U porodici, danas, jedan roditelj gleda na jednu stranu, a drugi na drugu, i kako će dete naći ljubav pod takvim okolnostima. Treba se prvo pobrinuti da se deca ispune nekim dobrim sadržajem, a obrazovanje dolazi posle toga.

- Gledajte, i strah je neka kočnica i kad dete ne razume izbavlja ga od mnogo čega. Recimo, dete se penje na stolicu ne znajući šta će biti ako padne. Ako dobije malo batina od majke drugi put će da porazmisli. Međutim, kad deca počnu da razumevaju treba im s blagošću i strpljenjem objašnjavati ono što mogu da shvate.

- Koliko god možete, potrudite se da dete ne odgurnete od sebe, kao što sam vam već rekao, jer bi on mogao da pokida veze i da pobegne iz porodice. Zatim se može dogoditi da on zbog egoizma neće hteti da Vam se približi i Vi ćete ga sasvim izgubiti.

- Učitelji ne treba da gledaju samo da li učenici dobro znaju lekciju, nego da uzimaju u obzir i druge dobre osobine koje poseduju deca, kao što je blagočestivost, dobrota, usrdnost. Božije ocene nisu uvek u skladu sa učiteljevim ocenama. Može biti da učiteljeva jedinica koju dobije dete vredi kao petica kod Boga, a učiteljeva petica koju dobije drugo dete, da vredi kao jedinica kod Boga…

(opanak.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track