ZAŠTO UOPŠTE POSTOJE MUŠKARCI? Nauka napokon dala odgovor
Foto: Shutterstock

Evolucijski heroji?

ZAŠTO UOPŠTE POSTOJE MUŠKARCI? Nauka napokon dala odgovor

Žena -
Dugo su se naučnici, a i neke žene pitali zbog čega je evolucijska selekcija, poznata po svojoj okrutnoj učinkovitosti, blagonaklona prema muškom polu

Britanski naučnici sada imaju objašnjenje: muški primerci potrebni su za proces poznat kao "polna selekcija" koji pomaže vrsti da se bori protiv bolesti i izbegne nestanak.Sistem u kom se svo potomstvo stvara bez polnog odnosa, kao u aseksualnim vrstama, bio bi mnogo učinkovitiji u stvaranju većeg broja potomaka, kažu naučnici.

Ipak, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature, otkrili su da polna selekcija, u kojoj se mužjaci međusobno takmiče za parenje sa ženkama, poboljšava genetski kvalitet te vrste i jača ukupno zdravlje populacije, što pomaže objasniti zašto su muški pripadnici vrsta važni. Izostanak takve selekcije u kojoj nema potrebe za seksom i takmičenjem stvara genetski slabiju populaciju koja je izloženija opasnosti od izumiranja.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

"Suparništvo mužjaka zbog parenja pruža zaista veliku korist jer poboljšava genetsko zdravlje vrste", kaže profesor Met Gejdž koji je vodio istraživanje na britanskom Univerzitetu "East Anglia". "Solna selekcija to postiže delujući kao filter kojim se uklanjanju štetne genetske mutacije i pomaže populacijama da napreduju i dugoročno izbegnu izumiranje." U okviru istraživanja tim je uzgajao deset godina pšenične bube Tribolium u laboratorijskim uslovima u kojima je jedina razlika između populacija bila intenzitet polne selekcije tokom svake odrasle reproduktivne faze. Intenzitet polne selekcije merio se brojem od čak 90 mužjaka na 10 ženki dok je takva selekcija bila isključena monogamnim parenjem jedne ženke i jednog mužjaka koji nisu imali mogućnost biranja odnosno takmičenja sa suparnicima.

Nakon sedam godina razmnožavanja, što je značilo oko 50 generacija, naučnici su otkrili da su populacije, u kojima je bilo snažne polne selekcije, bile zdravije i otpornije na izumiranje zbog parenja bliskih srodnika. Međutim, populacije bez polne selekcije pokazivale su brzo pogoršanje zdravstvenog stanja zbog parenja srodnika i izumrle bi do desete generacije.

(Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track