ŽIVEO SAMO 100 MINUTA I ODMAH POSTAO HEROJ: Smrtno bolesni dečak postao inspiracija širom sveta
Foto: Printskrin

Rodio se sa smrtonosnom anencefalijom

ŽIVEO SAMO 100 MINUTA I ODMAH POSTAO HEROJ: Smrtno bolesni dečak postao inspiracija širom sveta

Žena -
Dečak je rođen s anencefalijom, bolešću koja izaziva nerazvijen mozak, a roditelje teši što je njegov život inspiracija drugima

KARDIF - Hrabri roditelji blizanca koji je živeo samo 100 minuta ispričali su da je njihov sin postao najmlađi britanski donator. Njegovi bubrezi i srce donirani su nepoznatom muškarcu.

Sićušni Tedi Holston rodio se pre godinu dana sa smrtonosnom anencefalijom, bolešću koja izaziva nerazvijen mozak.

Znajući tešku dijagnozu, njegovi roditelji Des Evans (28) i Majk Holston (30) odlučili su da život njihovog sina neće biti potrošen uzalud. Dozvolili su doktorima u bolnici u Cardiffu da izvrše pionirsku operaciju kojom su iz tek rođene bebe izvadili organe.

Nekoliko sati kasnije Tedijevi organi su prevezeni u Lids, gde su pružili novu životnu šansu muškarcu srednjih godina.

"Živeo je i umro kao heroj. Nemoguće je rečima opisati koliko smo ponosni na njega", rekla je Tedijeva majka. Dodala je da je tih nekoliko sati koliko je provela sa svojim pokojnim sinom bilo nešto najdragocenije na svetu.

"Iako s nama nije bio dugo i rodila sam ga već znajući da nema nade, velika nam je uteha da je pomogao nekom drugom da živi", kroz suze je rekla Džes i dodala da se nada da će njena priča inspirirati i druge porodice da doniraju organe svojih najmilijih.

Par, koji je u vezi od srednje škole, već je u sredini trudnoće znao da će jedan od njihovih blizanaca biti rođen bez dela mozga. Takva deca su većinom rođena gluva, slepa, bez svesti i osećaja bola. Iako su dobili mogućnost da pobace dete, odlučili su da ga zadrže.

"Stalno smo se tokom trudnoće pitali koliko ćemo imati vremena da budemo s njim, hoće li biti živ 10 minuta, sat... Samo smo se nadali da će biti što duže", priča majka.

Drugog blizanca, koji je rođen zdrav, nazvali su Noa Tedi po bratu."Za to kratko vreme koje je bio s nama bio je savršen sin i velika inspiracija svom bratu blizancu i starijoj sestri Bili Grejs", zaključila je njegova majka.

http://www.youtube.com/watch?v=INDRmVdAZFo

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track