ZAMALO OBRAČUN RUSA I AMERA: Suhoj sat i po provocirao američki vojni brod!
Foto: Youtube

Počeo hladni rat

ZAMALO OBRAČUN RUSA I AMERA: Suhoj sat i po provocirao američki vojni brod!

Planeta -
Moskva je odlučila da pokaže ko je zapravo gazda Crnog mora, prenela američka agencija AP

VAŠINGTON - Jedan ruski avion nekoliko puta je proleteo u subotu u blizini američkog ratnog broda "Donald Kuk" u Crnom moru, u periodu dužem od 90 minuta, izjavio je danas neimenovani predstavnik američke vojske, prenosi Asošijeted pres, dodajući da se to desilo "usred eskalacije napetosti u tom regionu".

Amerikanci su, naime, odlučili da pokažu mišiće Rusiji i daju podršku prozapadnim vlastima u Kijevu šaljući nekoliko ratnih brodova. U subotu je, prema AP-u, Moskva odlučila da pokaže ko je zapravo gazda Crnog mora. Taj zvaničnik rekao je da je ruski avion leteo na visini 150 metara iznad površine mora u opsegu od 900 metara od američkog razarača, zbog čega su komandiri sa broda izdali nekoliko upozorenja putem radija.Ruski avion je izgledao nenaoružan, a ti preleti završeni su bez incidenta, navodi američka novinska agencija.

USS Donald Kuk (Foto: Reuters)
USS Donald Kuk (Foto: Reuters)

Razarač, koji je u Crno more uplovio 10. aprila, bio je u međunarodnim vodama istočno od Rumunije, dodaje AP. Agencija navodi da američki vojni zvaničnik nije ovlašćen za javno istupanje i da je govorio uz uslov anonimnosti. Jedan ruski vojni borbeni avion Suhoj u nekoliko navrata je velikom brzinom u izrazito niskom letu približio brodu USS Kuk, dodaje AP. Navodno je došao na samo 900 metara od plovila i nastavio je pri visini od od oko 150 metara da nadleće američki brod punih sat i po vremena.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki komandiri su to shvatili kao provokaciju i kršenje međunarodnih sporazuma pa su radio vezom u više navrata pilota upozoravali da prestane. Ipak, sve se završilo bez razmene vatre. Oficiri iz Pentagona su agenciji AP rekli da je u blizini USS Kuka jedan ruski ratni brod, ali "premda ga jasno vide golim okom, smatraju da zasad nije prešao crvenu liniju iza koje bi se smatrali ugroženima".

USS Donald Kuk prolazi kroz Istanbul (Foto: AP)
USS Donald Kuk prolazi kroz Istanbul (Foto: AP)

Američki brod osim klasične posade i stanardnog naoružanja nosi nekoliko vojnih helikoptera. U ponedjeljak se usidrio u rumunsku luku Konstanca.

USS Donald Kuk (Foto: AP)
USS Donald Kuk (Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track