Najnovije vesti

Uključi se u akciju Adrija medija grupe i dm drogerie markta
Foto: Promo

Zasadi drvo

Uključi se u akciju Adrija medija grupe i dm drogerie markta

Zasadi drvo

Prepoznajući značaj šuma, „Adrija medija grupa“ i „dm drogerie markt“ zajedno sa institucionim partnerima, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravom za šume, JP „Vojvodinašume“, JP „Srbijašume“, Privrednom komorom Srbije, Pokretom gorana Srbije i botaničkom baštom „Jevremovac“, pokrenuli su projekat pod nazivom „Zasadi drvo“.

„Adrija medija grupa“ i „dm“, kao dve društveno odgovorne kompanije, ovom akcijom pre svega žele da podignu svest o važnosti pošumljavanja područja kojima je to potrebno, kao i o zaštiti životne sredine kako za nas tako i za buduće generacije. Projekat „Zasadi drvo“ trajaće četiri meseca, nakon čega će otvaranjem sezone jesenjeg pošumljavanja biti pružena prilika građanima da zasade svoje drvo tokom jednodnevne radne akcije koja će se održati poslednje subote u oktobru, kada će biti zasađeno preko 50.000 sadnica širom Srbije. Krajem avgusta objavićemo spisak tačnih lokacija na teritoriji cele Srbije, a svim građanima koji žele da se priključe našoj akciji biće obezbeđene sadnice.

Pretvori svoj posed u šumu

Upustvo za prijavljivanje:

Do kraja avgusta prijavite svoj posed za pošumljavanje. Dovoljno je da imate odgovarajuće zemljište i kad se prijavite dobijate besplatni sadni materijal.

Da bi se prijavili potrebno je da vaše zemljište bude minimalne površine pet ari i da je registrovano kao šumsko ili poljoprivredno, za koje je odobrena promena namena u svrhu pošumljavanja.

Do sadnica za pošumljavanje doćićete veoma lako. Na sajtu Uprave za šume pronađite lokaciju najbliže registrovanog šumskog rasadnika. Nakon toga predajte zahtev registrovanom šumskom rasadniku za besplatnu dodelu sadnica i dostavite dokaz o vlasništvu za zemljište koje nameravate da pošumite. Na kraju zaključujete ugovor, kada će vam biti obezbeđen sadni materijal kao i upustva pravilnog izvođenja sadnje.

Iz Uprave za šume ističu da ukoliko se desi da u šumskom rasadniku trenutno nema raspoloživog sadnog materijala, vaš zahtev će moći da se realizuje u naredne tri godine.

  • U slučaju da u nekom od šumskih rasadnika, u kom ste podneli zahtev, trenutno nema dovoljno sadnog materijala, svi koji se prijave, svoje zahteve će moći da realizuju u naredne tri godine. U međuvremenu u rasadniku će se proizvesti sadnice u potrebnim količinama u skladu sa zahtevima – kažu u Upravi za šume.

Zvanično upustvo pogledajte na https://upravazasume.gov.rs/dodela-

besplatnih-sadnica-za-posumljavanje

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede-Upravi za šume, Novi Beograd, Obladinskih brigada 1, email: office.sume@minpolj.gov.rs

Foto: Promo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja