Najnovije vesti

U TOKU NAJINTENZIVNIJE ODUMIRANJE PRIRODE I NESTAJANJE DIVLJIH VRSTA OD NASTANKA ČOVEKA: Šumarski fakultet, UNDP i Francuski institut u Srbiji, 20. septembra organizuje konferenciju posvećenu biodiverzitetu
Foto: Marko Kazimirović

U TOKU NAJINTENZIVNIJE ODUMIRANJE PRIRODE I NESTAJANJE DIVLJIH VRSTA OD NASTANKA ČOVEKA: Šumarski fakultet, UNDP i Francuski institut u Srbiji, 20. septembra organizuje konferenciju posvećenu biodiverzitetu

Zasadi drvo

Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Francuski institut u Srbiji , 20. septembra organizuje konferenciju koja je posvećena biodiverzitetu i izazovima u zaštiti prirode, sa posebnim osvrtom na IPBES-ov izveštaj o Globalnoj proceni stanja biodiverziteta i ekosistemskih usluga. Konferencija će biti organizovana na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, sa početkom u 9 časova.

IPBES je Međuvladina platforma za biodiverzitet i ekosistemske usluge Ujedinjenih nacija (IPBES - Intergovernmental Platform for Biodiversity and Ecosystem Services), koja objedinjuje naučna saznanja na globalnom nivou i na osnovu njih daje preporuke donosiocima odluka država članica. U maju mesecu ove godine IPBES je objavio izveštaj o sveobuhvatnom stanju biodiverziteta na našoj planeti, što predstavlja pinionirski rad u sagledavanju razmera globalnih problema sa kojima se čovečanstvo trenutno susreće u oblasti ekosistemskih usluga i zaštite prirode. Na ovom izveštaju je u prethodne tri godine radilo 455 stručnjaka iz 50 država koji su analizirali 15,000 naučnih radova i zvaničnih dokumenata objavljenih u proteklih 50 godina. Zaključak izveštaja poručuje da je u toku najintenzivnije odumiranje prirode i nestajanje divljih vrsta od nastanka čoveka, koje će rezultirati nestankom milion vrsta i ugroziti opstanak čovečanstva.

Cilj ove konferencije da podigne svest građana o ozbiljnosti situacije u kojoj se nalaze čovečanstvo i planeta. Na konferenciji se očekuju predstavnici nauke, donosioci odluka, organizacije civilnog sektora i predstavnike medija radi upoznavanja sa izveštajem, kao i stanjem biodiverziteta i ekosistemskih usluga u našoj državi.

Pridružite se 20. septembra u borbi za našu planetu!

Predstavnici ustanova, ekoloških i drugih organizacija, koji su zainteresovani da prisustvuju konferenciji, neophodno je da pošalju email prijavu, koja sadrži ime, prezime i ustanovu/organizaciju kojoj zainteresovani pripadaju, na adresu ipbes-konferencija.2019@sfb.bg.ac.rs. Takođe, konferencija je otvorena i za sva zainteresovana i ekološki svesne građane, koji na isti način mogu da se prijave. S obzirom na ograničen kapacitet konferencijske sale, prednost će imati zainteresovani koji su se ranije prijavili.

Promo tekst

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja