ZASADI DRVO, ZASADI SVOJ KISEONIK: Zajedno za zeleniju i šumovitiju Vojvodinu
Obuka...Radna akcija, Foto: Tamara Trajković

ZASADI DRVO, ZASADI SVOJ KISEONIK: Zajedno za zeleniju i šumovitiju Vojvodinu

Zasadi Drvo -

Svaka čast: AMG sa „dm drogerie markt“ i partnerima nastavio akciju pošumljavanja na dve nove lokacije u Vojvodini, a uz pomoć brojnih volontera zasađeno je čak 8.000 stabala topole

„Ako razmišljate godinu dana unapred, posejte seme. Ako razmišljate deset godina unapred, posadite drvo“, kaže jedna kineska poslovica nastala 500 godina pre nove ere.

Važnost prirode kao jednog od najvećih resursa na planeti uvideli su drevni mudraci, a činjenica da Vojvodina spada u šumom najsiromašnije regije u Evropi, jer na osnovu podataka poslednje nacionalne inventure šuma ima samo 7,1 odsto šumovitosti, navela je nas u „Adrija medija grupi“ sa „dm drogerie markt“ i partnerima da zajedno sa stručnjacima i zaposlenima iz „Vojvodinašuma“ nastavimo veliku jesenju sadnju, i to upravo na dve lokacije u Vojvodini - Bačkoj Palanci i Sremskoj Mitrovici.

foto: Kurir

Sopstveno parče sreće

Trudeći se da barem delom damo svoj doprinos, znajući da je regionalnim prostornim planom ustanovljena potreba za podizanjem još oko 140.000 hektara novih šuma u Vojvodini, prošle subote okupili smo oko 100 volontera kako bismo na teritoriji šumske uprave „Plavna“ i „Klenak“ zasadili skoro 8.000 sadnica topole.

Ni hladnoća ih nije sprečila... Volonteri  zasukali rukave
Ni hladnoća ih nije sprečila... Volonteri zasukali rukavefoto: Kurir

Iako je pošumljavanje redovna aktivnost zaposlenih u javnom preduzeću „Vojvodinašume“, akcija „Zasadi drvo“ brojala je volontere svih generacija koji nisu oklevali da se late motike i zasade svoje parče sreće. Uz to, imali su i priliku da upoznaju šumarski posao, ali i da svojim učešćem doprinesu u očuvanju planete i stvaranju čiste i zdrave Srbije.

foto: Kurir

Na teritoriji šumske uprave „Plavna“ nadomak Bačke Palanke bio je Roland Kokai, direktor JP „Vojvodinašume“, koji je istakao da je od velikog značaja da javnost i građani razviju svest o važnosti pošumljavanja: - Pošumljavanje je naša redovna aktivnost, a cilj uključenja volontera u rad je podizanje svesti o ozelenjavanju, jer je to ne samo važan faktor već preduslov za opstanak čovečanstva. Svest građana svakodnevno se podiže, a to se najbolje ogleda u odzivu građana, kojih je u subotu na teritoriji Plavne bilo oko trideset, a na teritoriji Sremske Mitrovice sedamdesetak. Zaposleni su takođe izrazili želju da dođu i učestvuju u obuci. Ponosan sam - rekao je Kokai.

foto: Kurir

Posao pošumljavanja je sezonskog karaktera, a kada će biti odgovarajući period za sadnju, određuju vremenski uslovi. Izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj dr Marko Marinković nabrojao je sve dobre strane akcije. - Površina koju smo izabrali da obnovimo iznosi 20 hektara, gde smo zasadili oko 4.000 sadnica. Iako je hladno, ovakvi vremenski uslovi idealni su za sadnju topole, a u sve benefite građani će brzo moći da se uvere, jer ćemo za već dvadeset godina na ovom mestu imati pravu šumu koja će dostići svoj maksimum i pomoći u cilju očuvanja planete. Potrebno je misliti na budućnost i mlađim generacijama ostaviti u nasleđe zdravu sredinu - istakao je Marinković.

Direktori za primer... Marko Marinković, Izvršni  direktor za šumarstvo,  i Roland Kokai, direktor  JP „Vojvodinašume“
Direktori za primer... Marko Marinković, Izvršni direktor za šumarstvo, i Roland Kokai, direktor JP „Vojvodinašume“foto: Kurir

Cirkularna ekonomija

On je objasnio i da nije svaka seča drveća genocid nad prirodom. - Do pre deset dana na ovom zemljištu nalazila se šuma sa starim i oronulim drvećem koje je izgubilo svojstvo vezivanja ugljenika, a samim tim oslobađanje kiseonika svelo se na minimum. Seča šume u javnosti je dobila negativnu konotaciju, ali ona zapravo samo ustupa mesto novim sadnicama. Iz tog razloga seča drveća ekološki je opravdana, a ono se kasnije uvek može upotrebiti u drugim delatnostima, na primer stolarstvu. Tada govorimo o cirkularnoj ekonomiji, i to je poruka koju želimo da pošaljemo - istakao je Marinković.

„Zasadi drvo“, akcija koju su pokrenuli „Adrija medija grupa“ i „dm drogerie markt“, zajedno sa institucionalnim partnerima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Upravom šume, JP „Srbijašume“, JP „Vojvodinašume“, Pokretom Gorana Srbije i Privrednom komorom Srbije, kao i sa Botaničkom baštom „Jevremovac“ predstavlja najveći projekat sadnje drveća u Srbiji. Cilj je održiva budućnost i rešavanje problema zagađenosti vazduha, koje je u poslednje vreme dobio zabrinjavajuće razmere.

1 / 12 Foto: Nemanja Martinović

Volonterke

DA SE ODUŽIMO PRIRODI

U akciji sadnje učestvovale su i devojke i žene, koje su priznale da posao sadnje nije nimalo lak, ali da imaju jaku motivaciju. - Svake godine naša zemlja izgubi dosta drveća, mislim da je ovo jedini način na koji možemo da se odužimo prirodi. Priroda nam je neophodna i moramo je čuvati. Dosta sadnica smo zasadile, nije nam bilo lako, ali nam je pomogla motivacija koju imamo - da Srbija (p)ostane čista zemlja - rekle su Ivana Radulov i Bojana Todorić (19).

Uspešno i u ŠU Klenak

POSAĐENO 4.000 SADNICA

Na drugoj lokaciji, na području šumske uprave „Klenak“, takođe se u subotu sadila topola. Oko sedamdeset volontera došlo je iz obližnje Sremske Mitrovice, Rume, ali i iz Novog Sada, Pančeva i Beograda. Odrasli, srednjoškolci i deca, sa istim motivom i željom da daju lični doprinos za očuvanje zdrave životne sredine, vredno su radili i posadili skoro 4.000 sadnica. - Zahvaljujući ekološkoj svesti koja se neguje u školi, učenici i profesori Prehrambeno-šumarske i hemijske škole u Sremskoj Mitrovici su se takođe rado odazvali i vredno radili. Drago nam je što su prihvatili izazov i u ovo hladno i maglovito subotnje jutro izašli u prirodu sa idejom da budu korisni - rekla je Slađana Dabić, diplomirani inženjer šumarstva.

Vojvodinašume

STRUČNJACI VODE RAČUNA

Da se akcija nije završila u subotu i da će stručnjaci iz „Vojvodinašuma“ pomno pratiti napredak i negovati mlada stabla, potvrdio je direktor Marko Marinković: - Ove šume su nam date na gazdovanje, pa će samo preduzeće „Vojvodinašume“ nastaviti da vodi računa o stablima. Bitno nam je da naš proizvod bude zdrava i funkcionalna šuma, a negovaće je stručnjaci iz JP šumske uprave „Plavna“. Naš posao će biti da, kada se na proleće javi korov, njega suzbijemo. Isto tako stabla će se granati, a mi ćemo ih obrezivati.

dm DROGERIJE dmBio RAZNOVRSNA PONUDA

ORGANSKI KVALITET PO SUPER CENI!

foto: DM

Za mnoge koji su se odlučili za organski režim ishrane, a pogotovo za one koji se još uvek dvoume po tom pitanju, glavni izazov predstavlja dostupnost ovih namirnica.

Nedovoljan broj organskih pijaca i prodavnica, uz ne tako pristupačne cene, najčešći je povod da kupci kažu „ne“ organskoj hrani. Međutim, dmBio asortiman razbija mitove poput „organsko je skupo“ i „za zdraviju ishranu je potrebno više vremena“ širokom dmBio ponudom, koja obuhvata proizvode od organski obrađenih žitarica, brašna, ulja, začina i drugih kuhinjskih dodataka, preko gotovih jela, napitaka, slanih i slatkih grickalica do hrane za bebe. Trend organske ishrane razvija se na globalnom nivou, ali nas brz tempo života često primorava i da pribegavamo brzoj hrani i grickalicama. Upravo zato kompanija dm kreirala je dmBio asortiman tako da vas prati od jutra do večeri, pružajući mogućnosti kako za cele obroke, tako i za zdravije brze zalogaje kao alternativu tradicionalnim grickalicama.

Inače, sam brend dmBio ima jedan od najširih asortimana organske hrane u Srbiji, a kompanija dm se ponosi ovim segmentom svoje ponude, pre svega zbog izuzetnog odnosa cene i kvaliteta. U svim dm prodajnim objektima u Srbiji kupcima je na raspolaganju bogat asortiman, koji podrazumeva više od 350 organskih proizvoda!

Kurir.rs/ Milica Vujović Foto: Kurir/Tamara Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja