Valjevskim planinama je hitno potrebno pošumljavanje!
Foto: AMG

Za zeleniji i čistiji grad

Valjevskim planinama je hitno potrebno pošumljavanje!

Zasadi Drvo -

Pridružite nam se sledećeg ponedeljka na planini Magleš u velikoj akciji pošumljavanja i posadite svoje stablo!

Ne propustite akciju sadnje na planini Magleš!

Adria media group i dm drogerie markt zajedno sa institucionalnim partnerima već dve godine organizovano pošumljavaju mnoge lokacije širom Srbije. Tamo smo gde god je to potrebno, a u valjevskom kraju svakako jeste.

Prema rečima Srđana Živića, šefa Šumske uprave Valjevo, sušenje stabala je počelo od leta 2012. godine, kad su bile enormno visoke temperature i kad u periodu od dva meseca nije palo ni kapi kiše. Od svih valjevskih planina najviše je stradao Maljen, dodaje, jer tu skoro da nije bilo nijedne vrste koja se nije osušila, osim crnog bora.

Čak i crni grab, koji maltene raste na kamenu, sušio se. U tom periodu su na Maglešu počele da se suše i veštački podignute sastojine smrče, koje su, osim što su dostigle sečivu zrelost, obolele od truleži korena, a napao ih je i potkornjak - kaže Živić, koji uzrok vidi u globalnim klimatskim promenama.

Kako nam je rekao, od 2012, zaključno sa ovogodišnjom jesenjom sadnjom, planirano je da bude posađeno otprilike pola miliona sadnica na valjevskim planinama. Jedan veći deo se primio, naravno nije se primila svaka sadnica, ali za sledeću godinu je planirano popunjavanje - ističe on.

Još jedan problem sa kojim se Valjevo suočava iz godine u godinu jeste aerozagađenje. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od posledica aerozagađenja u Srbiji godišnje premine oko 6.500 ljudi.

Predsednik opštine Valjevo Lazar Gojković ističe za Kurir da je pošumljavanje najefikasniji način borbe sa aerozagađenjem.

Planskim pošumljavanjem i ozelenjavanjem pobošljaćemo kvalitet vazduha. Takođe, veoma je važno i jačanje ekološke svesti stanovništva o značaju odgovornog ponašanja, na način bezbedan po životnu sredinu, kako bi se postepeno smanjio negativan uticaj na životnu sredinu. Imajući u vidu da je grad Valjevo, nažalost, jedan od najviše pogođenih aerozagađenjem u Srbiji, važnost ovog zadatka postaje još veća – ističe gradonačelnik.

Zbog svega navedenog, sada je, između ostalog, cilj da se sanira šteta na oko 200 hektara, do koje je došlo zbog sušenja stabala i požara na ovim valjevskim planinama. Znajući to, stalo nam je da damo svoj doprinos. Zato smo i organizovali akciju pošumljavanja 23. novembra na Maglešu, sa početkom u 9 sati.

Sadnja se sprovodi u sklopu projekta “Za zelenije Valjevo”, koji je podržan od strane grada Valjeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track