04:01

RADIONICA ZA DECU U JEVREMOVCU: Botanička bašta i njeni biolozi otvaraju svoja čarobna vrata za najmlađe

ZASADI DRVO

RADIONICA ZA DECU U "JEVREMOVCU": Botanička bašta i njeni biolozi otvaraju svoja čarobna vrata za najmlađe

Zasadi Drvo -

Kako bi decu koja žive u gradu naučili da vole i cene prirodu, da raspoznaju biljke i životinjski svet, u subotu 9. oktobra od 11 do 13 časova u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ biće organizovana radionica za najmlađe.

Kroz nju će se upoznati s autohtonim vrstama, sakupljaće plodove i listove koje će kasnije naslikati, a poslednji i najzanimljiviji zadatak je sadnja ploda.

Biolog Mira Fiškalović, stručni saradnik u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ za Kurir televiziju kaže da je krajnji cilj da deca prate razvoj sadnice i kasnije imaju korist od nje.

zasadi drvo
foto: Kurir televizija

"Kada oni odgaje sadnicu za godinu i po ili dve, možemo kroz akciju „Zasadi drvo“ da te iste sadnice poklonimo školama, možda nekim ustanovama, institucijama ili da možda oni kao pojedinci odu sa svojim roditeljima ili odeljenjima i posade negde u prirodu i na taj način u stvari daju od starta, od svojih prvih školskih dana doprinos velikoj akciji koju mi zaista zdušno podržavamo", objasnila je ona.

Kako dodaje, da bi se edukovali na vreme, a kasnije u životu sigurno biti čuvari prirode za naredne generacije, mališane treba, čim postanu dovoljno svesni, učiti od osnovnog.

zasadi drvo
foto: Kurir televizija

"Znači, šta je patkica, šta je riba, šta je kornjača, šta je zec, šta je jagoda, šta je paradajz. Šta je banana i gde to sve možemo da vidimo i gde to možemo u prirodi naći. Što je najbitnije, da u tom najmlađem uzrastu oni shvate da priroda nije bauk, biodiverzitet, odnosno sva ta raznovrsnost koja postoji oko nas je nešto što moramo da čuvamo, nešto što moramo da negujemo i da podignemo njihovu svest od najmlađih nogu", zaključila je biolog Mira Fiškalović.

zasadi drvo
foto: Kurir televizija

Đorđe Stanojević, naš poznati slikar koji svoja dela stvara pod otvorenim nebom kaže da je za njega umetnost, baš ta veza koju ima sa prirodom.

"Pored tog mog drvenog ateljea u prirodi, imam voćnjak koji mnogo volim i sa kojim imam dijalog svakodnevni, stalno ga održavam, sadim nove sadnice autohtonih voćki kao što je šljiva požegača, kruška takuša, jabuka kolačara, to su autohtone sorte koje su nastale kao biće, jer biće nastaje samo iz sebe", neveo je umetnik koji u svom radu umesto četke koristi kišu, umesto špahtle dejstvo vetra, snega, ne koristi klasične slikarske materijale, jer, kako kaže, tako zapravo dolazi do jedne fantastične vrste dijaloga između njega i materijala i prirode, a u tom dijalogu nastaje sadržaj.

“Zasadi drvo”, akcija koju su 2019. godine pokrenuli Adria media group i “dm drogerie markt”, zajedno sa institucionalnim partnerima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Upravom šume, JP “Srbijašume”, JP “Vojvodinašume”, Pokretom Gorana Srbije i Privrednom komorom Srbije, Botaničkom baštom “Jevremovac”, Šumarskim fakultetom, srednjom Šumarskom školom u Kraljevu, Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavlja najveći projekat sadnje drveća u Srbiji.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:22

BORIS IVANOVIĆ, JP SRBIJAŠUME: 200.000 sadnica drveća će biti zasađeno tokom treće sezone akcije Zasadi drvo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track