DEČIJI DAN U PRIRODI Rastite zdravo!
Foto: Promo

DEČIJI DAN U PRIRODI Rastite zdravo!

Zasadi Drvo -

Ni kišovito vreme, decu koja su 9. oktobra učestvovala u edukativno- zabavnim radionicama u Botaničkoj bašti, nije omelo da se dobro zabave i nauče dosta toga o prirodi i njenim lepotama

Mališani zaposlenih u kompanijama Adria Media Group i dm drogerie markt uživali su 9. oktobra u edukativno- zabavnim radionicama u Botaničkoj bašti koje su organizovane u okviru projekta Zasadi drvo. Iako je vreme bilo hladno i kišovito, decu to nije sprečilo da se druže, dobro zabave i nauče dosta toga o prirodi i njenim lepotama.

„Dečji dan u prirodi“ započeo je radionicom Zavoda za zaštitu prirode Srbije koja je posvećena deci predškolskog uzrasta i čiji je osnovni cilj bio da najmlađima dočara koliko je priroda važna i koliko je bitno da što više uče i upoznaju biljne i životinjske vrste oko nas.

Zasadi drvo
foto: Promo

Rast u zdravom okruženju

Nataša Panić, rukovodilac Grupe za obrazovno-izdavačku delatnost i komunikacije Zavoda za zaštitu prirode Srbije, kaže da su se oni kao partner uključili u radionicu kako bi “deci predškolskog uzrasta dočarali koliko nam je bitno da učimo o prirodi i svetu oko nas, kao i da znamo da tu žive određene biljne i životinjske vrste koje su čak i pred iščezavanjem.

U tom uzrastu su deca jako radoznala i zanima ih svet prirode, kao i da nauče nešto novo o biljkama i životinjama. Osmislili smo igraonicu za decu, eko - skakalicu po kojoj deca skaču i kada dođu na neko polju, treba da prepoznaju životinju i da o njoj nešto novo saznaju - navela je Panićeva.

Druga radionica pod nazivom “Od semena do zelenih grana” u organizaciji Botaničke bašte “Jevremovac” oduševila je malo starije mališane koji su naučili kako na najlakši način da prepoznaju pojedina semena i opale listove u prirodi i šta sve mogu od njih napraviti. Svaki učesnik radionice je na kraju dobio i biljku na poklon čije je seme prethodno zasadio.

Dipl. biolog Mira Fiškalović, stručni saradnik u Botaničkoj bašti "Jevremovac" navodi da je krajnji cilj radonice jeste da deca sama iz semena koje su sakupili u Botaničkoj bašti odgaje jednu biljnu vrstu.

Dogovor je da je sledeće godine donesu kod nas da vidimo da li je to bilo uspešno, a onda ako jeste, da se priključe velikoj akciji Zasadi drvo gde bi oni dali svoj doprinos tako što bi u svom vrtu, školi ili okućnici posadili tu biljku– otkrila je naša sagovornica.

Odrastanje u prirodi je izuzetno bitno za pravilan razvoj deteta, naglašava ona, i dodaje da je to “posebno izostavljeno u urbanim sredinam”.

Rodtitelji su veoma zauzeti svojim poslovnim obavezama i svim vannastavnim aktivnostima koje deca imaju, pa ona nažalost najmanje vremena provode u zdravom okruženju. Vrlo često deca prođu pored zgrade svoje ili budu u školslom dvorištu, a da ni ne znaju šta ima sve oko njih, da li je to neka žbunasta ili drvenasta biljka. Čak i ako protrči veverica, oni je ne primate, jer ne obraćaju pažnju na svet oko sebe. Ali nisu oni krivi, tu smo mi odrasli sa zadatkom da na različite načine dopremno do njih i da ih uputmo kako da što bolje razaznaju svet oko sebe.

Razvijati svest kod dece

Zasadi drvo
foto: Promo

U našoj popularnoj rubrici “Pitalice” deca su postavljala pitanja stručnjacima o svemu što ih zanima u prirodi, pored Botaničke bašte “Jevremovac” i Zavoda za zaštitu prirode Srbije učestvovalo je i javno preduzeće Vojvodinašume.

Ivana Lozjanin, samostalni referent za zaštićena područja, JP "Vojvodinašume", istakla je da je prezauzetost razlog manjeg boravka u prirodi.

Ljudi su jako zauzeti svojim poslom i obavezama i ne stižu se bave sobom, svojim zdravljem i da provode vreme u prirodi. To je definitivno ono što nam svima nedostaje, a deci posebno – zaključila je ona.

Činjenica je da mnoge generacije sve manje vremena provode u prirodi – kako zbog razvitka tehnologije, tako i zbog brzog stila života. Radionice “Gledaj kako rastemo” u okviru projekta Zasadi drvo su samo jedna od aktivnosti koja će pomoći ljudima da povećaju svest o značaju biljaka i životinja koji nas okružuju.

Specijalista za troškove sektora Finansije i računovodstvo dm drogerie markt Tamara Milović, majka Kaline Milović, ističe da je radionica „Gledaj kako rastemo“ za njeno dete bila korisno i predivno iskustvo.

Kalina je prvi put bila u Botaničkoj bašti i otkrila je raj u centru grada. Nažalost, kiša i hladno vreme su nam "ukrali" deo celokupnog doživljaja, ali dečija radost zbog novih saznanja nije jenjavala. Na samom kraju druženja dobila je zadatak od stručnjaka iz Botaničke bašte da zasadi svoje drvo kestena u našem dvorištu. Od vrtićkih se dana kod Kaline razvija svest koliko je važno čuvati prirodu, tako da je ovaj gest probudio radost što je dobila priliku da naučeno primeni - mali korak za našu prirodu, ali značajan za Kalinu i svu decu koja su učestvovala u radionici! – rekla je Milovićeva.

“Zasadi drvo”, akcija koju su 2019. godine pokrenuli Adria media group i “dm drogerie markt”, zajedno sa institucionalnim partnerima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Upravom šume, JP “Srbijašume”, JP “Vojvodinašume”, Pokretom Gorana Srbije i Privrednom komorom Srbije, Botaničkom baštom “Jevremovac”, Šumarskim fakultetom, srednjom Šumarskom školom u Kraljevu, Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavlja najveći projekat sadnje drveća u Srbiji.

Antrfile

Dve radionice okupile mališane

Deca bojila, sakupljala seme, sadila

Deca su, u zavisnosti od uzrasta, imala priliku da učestvuju na dve radionice u organizaciji Boraničke bašte i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

RADIONICE ZA PREDŠKOLCE

„Bojimo i učimo o prirodi“ je edukativni program za predškolce. U okviru programa naši najmlađi uz pomoć stručnih saradnika Zavoda popunjavali su tematsku bojanku i učili o vilinom konjicu, divljoj orhideji, žabi gatalinki, beolgalvom supu...

„Eko skakalica“ je program u okviru koga deca uče o retkim biljnim i životinjskim vrstama, a u okviru nje deca su mogla i da igraju igru memorije.

RADIONICE ZA ŠKOLARCE

Botanička bašta "Jevremovac" upoznala je tokom kratke šetnje decu sa svojom ulogom u očuvanju prirode i negovanju retkih i ugroženih biljaka sa različitih kontinenata. Deca su sakupljala pojedina semena i opale listove i učila na koji način da ih najlakše prepoznamo u prirodi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track