01:36

STVARANJE ZDRAVE ŽIVOTNE SREDINE: Učenici Šumarske škole u akciji ZASADI DRVO vršili popunjavanje sadnica crnog bora

zasadi drvo

VAŽNA AKCIJA UČENIKA ŠUMARSKE ŠKOLE U KRALJEVU! Pošumljavanjem sprečavaju eroziju zemljišta posle razornog POŽARA na brdu Ćava

Zasadi Drvo -

Učenici Šumarske škole iz Kraljeva bili su deo akcije "Zasadi drvo" zajedno sa Javnim preduzećem "Srbija šume" na lokalitetu Ćava kod Kraljeva.

Zasadili su sadnice crnog bora koje će stvarati zdravu životnu sredinu i za buduća pokolenja.

Zasadi drvo
foto: Kurir Televizija

- Pre 12 godina ovde je bio požar. Da bi se sprečila dalja erozija, i da bi imali više površina pod šumom, bitno je da se ova površina pošumi. Trenutno vršimo popunjavanje onih sadnica koje se nisu primile, pošto je ovo i prošle godine pošumljavano. Što više šuma imamo to je bolje, jer šuma povoljno utiče na vodni režim - naveo je profesor u Šumarskoj školi u Kraljevu Branko Damljanović.

Zasadi drvo
foto: Kurir Televizija

Kraljevački srednjoškolci završne godine redovno učestvuju u akciji "Zasadi drvo" i trude se da svoje znanje o očuvanju prirode prenesu drugima.

“Zasadi drvo”, akcija koju su 2019. godine pokrenuli Adria media group i “dm drogerie markt”, zajedno sa institucionalnim partnerima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Upravom šume, JP “Srbijašume”, JP “Vojvodinašume”, Pokretom Gorana Srbije i Privrednom komorom Srbije, Botaničkom baštom “Jevremovac”, Šumarskim fakultetom, srednjom Šumarskom školom u Kraljevu, Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavlja najveći projekat sadnje drveća u Srbiji.

- Bitno je da ima zelenila, jer dosta ljudi uništava prirodu. Ovde smo došli da posadimo sadnice crnog bora - istakla je Teodora Maksimović, učenica Šumarske škole.

U Srbiji je šumovitost preko 30 odsto.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:39

Mladen Vukmirović - Zasadi drvo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track