03:13

KANJON REKE MILEŠEVKE ČUVA PRIRODNO BOGATSTVO SRBIJE! Ovde žive ugrožene biljke i životinje

FENOMENALNO!

KRALJEVI NEBA NAD SRBIJOM! Reka Mileševka milionima godina ČUVA bogatu prirodu, ALI I DVE VRSTE UGROŽENIH ŽIVOTINJA (VIDEO)

Zasadi Drvo -

Reka Mileševka izvire na padinama planine Jadovnik, a uliva se u Lim praktično u centru Prijepolja nakon dvadeset kilometara toka.Na više od polovine te dužine dubi impozantan kanjon čije litice na nekim mestima dostižu i stotinak metara visine.

zasadi drvo
foto: Kurir Televizija

Duž većeg dela kanjona postoji markirana staza, koja spaja jadovnička sela sa Mileševom, ali nema ni govora o nekakvoj turističkoj infrastrukturi.

- Ovo je područje nacionalnog i međunarodnog značaja, na kome su utvrđeni režimi zaštite prvog, drugog i trećeg stepena. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se manastir Mileševa i srednjevekovni grad Mileševac, nekada Hisardžik, koji je zaštićen još 1947. godine, kaže za televiziju Kurir Bojana Bjelić, referent zastite prirode, JP "Srbijasume".

zasadi drvo
foto: Kurir Televizija

Kanjon Mileševke je pre svega poznat kao stanište beloglavih supova, kojih ovde živi pedesetak, što mileševsku koloniju čini drugom po brojnosti u Srbiji, nakon one na liticama oko Uvca. Takođe, kanjon reke Mileševke dom je i medveda, ali i retkih vrsta flore i ostalih vrsta faune.

- Dešavalo se da ljudi prođu na ovu stranu, pošto je tu selo, da ostanu, zbog odrona, objašnjava za Kurir televiziju Milenko Bujaković, čuvar.

zasadi drvo
foto: Kurir Televizija

Klisura Mileševke pripada opštini Prijepolje. Od 2014. godine ova teritorija poverena je na upravljanje Javnom preduzeću Srbija šume, kada je ovo područje i stavljeno pod zaštitu.

zasadi drvo
foto: Kurir Televizija

A proći kroz kanjon i ne videti poskoka (ne nužno na samoj stazi) bukvalno je nemoguće, naročito u toplijim mesecima kada su ove otrovnice u svom elementu na osunčanim stenama iznad kanjona. Jedan vidikovac čak i nosi sugestivno ime - Brdo poskoka.

AKCIJA "ZASADI DRVO"

“Zasadi drvo”, akcija koju su 2019. godine pokrenuli Adria media group i “dm drogerie markt”, zajedno sa institucionalnim partnerima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Upravom šume, JP “Srbijašume”, JP “Vojvodinašume”, Pokretom Gorana Srbije i Privrednom komorom Srbije, Botaničkom baštom “Jevremovac”, Šumarskim fakultetom, srednjom Šumarskom školom u Kraljevu, Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavlja najveći projekat sadnje drveća u Srbiji.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:45

NAJNOVIJA AKCIJA ZASADI DRVO NA KOŠUTNJAKU: Šume imaju presudan značaj za čist vazduh

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track