02:11

HRAST JE NAJVREDNIJE DRVO U NAŠIM ŠUMAMA! Žive i do 1000 godina ispod vode

zasadi drvo

HRAST JE NAJVREDNIJE DRVO U NAŠIM ŠUMAMA! Žive i do 1000 godina ispod vode

Zasadi Drvo -

Najbolji i najvredniji primerci hrasta lužnjaka u Srbiji rastu u Vojvodini, između atara sela Morović, Jamena, Višnjićevo, Batrovci i Sremska Rača. Zbog snage i izdržljivosti, hrast od davnina ponosno nosi titulu cara medju drvećem.

- Ovde je specifično što imamo dve šume na jednom mestu. Hrastovi stari čak 160 godina, a ispod je podmladak star 2 godine. Ova stara šuma u narednih nekoliko godina štiti ove mladu šumu od negativnih klimatskih elemenata. Posle toga se ova stara šuma skine, i onda ova mlada šuma sledi put od 160 godina - rekao je Đorđe Cvetković iz JP Vojvodinašume za Puls Srbije Kurir televizije.

zasadi drvo
foto: Kurir televizija

Adiba Džudović je istakla zašto je hrast najvrednije drvo u našim šumama

- Kroz istoriju se mogu pronaći mnogi predmeti koji su izgrađeni od hrastovog drveta. Nekada se koristio i u brodogradnji. Danas je veoma cenjen hrastov nameštaj, hrastov parket jer hrast ima izuzetan izgled i mehanička svojstva. Ponosno nosi epitet najvrednijeg drveta koji imamo u našim šumama - rekla je Adiba Džudović iz JP Srbijašume.

zasadi drvo
foto: Kurir televizija

Koliko je jak njegov uticaj simbolike govori i to da u Srbiji, gotovo svako selo ima svoj hrast stoletnik. Sela mogu da nestanu, ali gorostasni hrastovi traju. čak i ako ih potopi voda, ostaju na dnu i žive blizu 1000 godina.

Kurir.rs Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:19

URBANO ZELENILO VELIKI PROBLEM! Dr Ivetić o izazovima Srbije i pošumljavanju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track