GLEDAJ KAKO RASTEMO! Prvaci iz svih osnovnih škola u Srbiji u isto vreme posadili po dve sadnice belog bora
Foto: Privatna Arhiva

ZASADI DRVO

GLEDAJ KAKO RASTEMO! Prvaci iz svih osnovnih škola u Srbiji u isto vreme posadili po dve sadnice belog bora

Zasadi Drvo -

Uz obećanje da će o sadnicama belog bora narednih osam godina brinuti - zalivati ih, čuvati, posmatrati njihov rast i vredno učiti o važnosti čuvanja svoje okoline, svi đaci prvaci u Srbiji juče su sa svojim učiteljima vredno sadili mlade sadnice u svom školskom dvorištu!

Dobar primer

Naime, od 10 do 12 časova u svih 1.248 osnovnih škola, koliko ih je u našoj zemlji, bila je organizovana sadnja po dve sadnice belog bora u okviru projekta „Zasadi drvo“ za učenike prvog razreda.

Akcija je simbolično nazvana „Gledaj kako rastemo“, jer će tako deca imati prilike da, kako prelaze iz jednog u drugi, viši razred, gledaju kako sadnice koje su posadili rastu paralelno s njima tokom njihovog školovanja.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, povodom aktivnosti „Gledaj kako rastemo“, izjavio je da je jedan od ciljeva obrazovanja i razvijanje svesti o značaju održivog razvoja, zaštite i očuvanja prirode i životne sredine.

- Planetu Zemlju nismo nasledili od svojih predaka, već smo je pozajmili od svojih potomaka. Svi zajedno moramo biti ujedinjeni na zadatku očuvanja i zaštite naše prirode od štetnih uticaja. Da bismo našu decu od najmlađeg uzrasta usmeravali u tom pravcu i razvijali njihovu ekološku svest, potreban je dobar primer. To ćemo najlakše uraditi tako što ćemo ih naučiti kako se priroda čuva i voli. Svet ostaje na budućim generacijama, a akcijama poput ove deci ukazujemo na značaj pošumljavanja i dajemo im mogućnost da oni sami nešto važno učine za svoje okruženje i podstaknemo ih da nastave i dalje da brinu o prirodi i neguju biodiverzitet - rekao je ministar Ružić.

Još više ovakvih akcija

Vera Šainović, direktor OŠ „Jovan Miodragović“ sa Vračara, kaže da se u toj školi inače trudi da kod učenika razvije ekološke navike od najmlađeg uzrasta, da shvate značaj pošumljavanja prirode i ozelenjavanja grada, naročito njegovih urbanih delova.

- Trudimo se da ih naučimo da se prema prirodi odnose s poštovanjem, da brinu i neguju cveće i zelenilo u svom okruženju. Naši učenici učestvuju u svim ekološkim akcijama opštine Vračar i organizacije Prijatelja dece Vračara. U okviru Školskog programa i Godišnjeg plana rada škole sprovodi se program zaštite životne sredine, preko kog nastojimo da kod učenika razvijamo svest o značaju bavljenja ekologijom, pozitivan odnos prema prirodi i prema uređivanju škole i naselja - istakla je ona.

Toni Milivojević, direktor OŠ „Milan Ð. Milićević“ s Voždovca, kaže za Kurir da su prvaci te škole sa oduševljenjem učestvovali u akciji „Gledaj kako rastemo“. Međutim, dodaje, posvećenost prirodi i usmeravanje dece ka ekološkim akcijama ova škola neguje godinama unazad i sopstvenim primerom.

- Naša škola može da se pohvali dugogodišnjom tradicijom sadnje u okviru Dečje nedelje. Svake školske godine u oktobru, zajedno sa učenicima prvog razreda, posadimo po jednu sadnicu. Svaka generacija ima svoje drvo koje raste zajedno sa našim učenicima, a nama nastavnicima predstavlja zadovoljstvo da gledamo kako se mlada biljka i mlade generacije razvijaju u ekološki zdravijem okruženju i postaju snažnije i lepše - ističe Milivojević.

Zasadi drvo, Branko Ružić
foto: Zorana Jevtić

Karavan krenuo iz Kraljeva

Naša nedelja sadnje započela je u ponedeljak u Kraljevu, gde su vredni učenici Srednje šumarske škole zajedno sa svojim profesorima sadnice iz rasadnika JP „Srbijašume“ u naselju Ribnica pakovali u kutije, koje su odatle prevezene ka drugim delovima Srbije i spremno čekale četvrtak.

Profesor Srednje šumarske škole Mladen Vukumirović svim prvacima u Srbiji nakon sadnje poželeo je da im se sadnice uspešno prime i nastave normalan rast i razvoj.

- Da bi se to postiglo, potrebno im je obezbediti dosta ljubavi i pažnje, potrebno ih je redovno zalivati, štititi od korova, ali i fizičkog oštećenja nesavesnih osoba. Prateći rast i razvoj tih borova, imaćete prilike da vidite kako one rastu paralelno s vama, postaju perspektivno drveće, kao što ćete vi postati perspektivni učenici, koji će na kraju osnovne škole birati budući poziv. Želja nam je da u toku svog školovanja u osnovnoj školi zavolite prirodu i šume, da se odazivate na akcije pošumljavanja, čuvate šume od zagađenja i požara i da se jedan broj vas opredeli za šumarsku struku - poručio je profesor Vukmirović.

Jelena Vukić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track