05:17

U Srbiji raste 40 vrsta lišćara i 9 četinara, a imamo i prašume NAJVEĆA POŠUMLJENOST NA KIM

ŠUMARSKI FAKULTET U BEOGRADU

NISMO NI SVESNI KOLIKO SU ŠUME VAŽNE! U Srbiji raste 40 vrsta lišćara i 9 četinara, a imamo i prašume NAJVEĆA POŠUMLJENOST NA KIM

Zasadi Drvo -

Na Šumarskom fakultetu danas se održava Forum “Veliko pitanje” koji predstavlja najvažniji dogadjaj u okviru Velike nedelje koja se obeležava kroz akciju Zasadi drvo. U kakvom stanju su srpske šume, kolika je trenutno pošumljenost naše zemlje, a kolika bi trebalo da bude i kako to da postignemo, samo su neka od pitanja na koja odgovore čekamo godinama, a neke od njih saznaćemo upravo na ovom forumu.

0279979822, šuma, drveće
foto: - / Wavebreak / Profimedia

A na ovom forumu smo imali prilike da čujemo da je pošumljenost Srbije od 38% do 41%. Najmanja pošumljenost je u Vojvodini, zatim u centralnoj Srbiji i iznosi oko 30%, a na Kosovu i Metohiji je oko 42%.

Zasadi drvo
foto: Printscreen

- U Srbiji je prosečna pošumljenost u odnosu na celu zemlju oko 30%. Iidući od Vojvodine, ka centralnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji. Srbija spada u srednje pošumljene zemlje, a na tome će se i raditi u narednom periodu. Naša zemlja je lišćarska zemlja. Na našem području postoji 49 vrsta koja rastu kod nas, a od toga je 40 vrsta lišćara i 9 vrsta četinara. Procenat šuma u državnom vlasništvu je 53%, a 47% je u prviatnom vlasništvu - rekla je za televiziju Kurir Biljana Krsteski, koordinator za zaštićena dobra Zavoda za zaštitu prirode.

Biljana Krsteski
foto: Kurir Televizija

Biljana Krsteski, koordinator za zaštićena dobra Zavoda za zaštitu prirode istakla je da je važnost ekosistema ogromna.

- Važnost šumskih ekosistema je ogromna. Zaštićena su i pojedinačna drva, kao i celi kompleksi. Ukupno kod nas ima 466 zaštićenih prirodnih dobara, to je prek 690.000 hektara površine. Znalajni su i Felješana i Mustafa koje se nalaze na teritoriji opštine Majdanpek - rekla je za televiziju Kurir Biljana Krsteski, koordinator za zaštićena dobra Zavoda za zaštitu prirode.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:25

Kolika treba da bude pošumljenost Srbije i zašto?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track