Kikindski osnovci obavili odličan posao
Foto: Zasadi drvo

zasadi drvo

Kikindski osnovci obavili odličan posao

Zasadi Drvo -

Kikinda, zvanično najmanje pošumljena opština u Srbiji sa
svega jedan odsto pošumljenosti, zahvaljujući prošlogodišnjoj sadnji osnovaca iz Nakova dobila lepu šumicu

Pre nešto manje od godinu i po dana ovaj deo Nakova nadomak Kikinde bio je potpuno zapušten i neuređen. Meštani ovog sela predložili su da se upravo na toj lokaciji zasade sadnice. Danas potpuno drugačija slika. Ovde sada niče nova šuma, a sadnice su zasadile vredne dečje ručice.

Deca iz lokalne OŠ „Petar Kočić“ prošle godine u februaru su sa svojim učiteljicama i nastavnicima na 1.800 kvadratnih metara zasadila oko 100 sadnica sibirskog bresta i javora. Da školska šuma u Nakovu lepo napreduje, uverili smo se posetivši lokaciju. Sadnice su bile stare četiri i pet godina i sada se lepo razvijaju uz pažnju i brigu dece iz škole. Vredni osnovci sve vreme vodili su računa o svom zasadu, što potvrđuje i podatak da je uspešnost sadnje veća od 90 odsto, jer su sadnice zasađene s ljubavlju, dečjom rukom.

Deca sade i čuvaju šume

zasadi drvo
foto: Zasadi drvo

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač je napomenuo da će Grad Kikinda zajedno sa svojim partnerima sve učiniti kako bi se što više radilo na pošumljavanju i vodilo računa o novim sadnicama.

- Zahvaljujem kompanijama Adrija medija grupa i dm drogerie markt, koje su pokrenule akciju „Zasadi drvo“, kao i Pokrajinskom sekretarijatu, koji učestvuje u ovakvom projektu, kako bismo zajedno podigli svest mladih u vezi sa zaštitom životne sredine. Upravo je jedan od načina da deca sama sade svoje školske šume. Vidimo da učenici o tim stablima brinu, što je znak da su shvatili značaj životne sredine - naveo je Lukač.

Brankica Tabak, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, ističe da akcije ozelenjavanja u kojima učestvuju vaspitno-obrazovne ustanove i u okviru kojih deca daju svoj doprinos u kreiranju čistije, zdravije i zelenije životne sredine, za njih imaju poseban značaj.

- Zahvaljujući ovakvim aktivnostima, činimo da deca „ekološki“ rastu, a ekološka slika područja bude još bolja i lepša. Sekretarijat posebno ceni što je Grad Kikinda svojim zalaganjem učinio da ova šuma zaživi i na poseban način oplemeni prostor. Radujemo se svakoj aktivnosti koja utiče da okolinu učinimo zdravijom i lepšom, a posebnost ovog dana krije se u činjenici da su sadnice opstale i da će najmlađe učesnike jednog dana podsećati na važan segment njihovog odrastanja, ali i detinjstva - navela je ona.

Zelena oaza u Nakovu

zasadi drvo
foto: Zasadi drvo

Slađana Dabić, diplomirani inženjer šumarstva iz JP „Vojvodinašume, podsetila je da je to preduzeće u proleće 2021. godine Kikindi doniralo 600 sadnica.

1 / 7 Foto: Zasadi drvo

Učiteljica ponosna na svoje đake

Deca gaje školsku šumu

Tatjana Martonoši, učiteljica drugog razreda u OŠ „Petar Kočić“, veoma je ponosna na svoje učenike koji su uživali u sadnji i sada uživaju u gajenju tih sadnica.

- Sa jednim delom đaka bili smo u školi u prirodi na planini Gučevo, pa su mogli da vide koliko je taj deo naše zemlje pošumljen, za razliku od Vojvodine. Mi, inače, u okviru projekta pravimo jedan pano o pošumljenosti Vojvodine i oni su to veoma lepo povezali. Deca su shvatila da je i ova prošlogodišnja sadnja doprinos većoj pošumljenosti naše lepe Vojvodine. Imali smo i istraživanje da deca prepoznaju vrste drveća koje rastu oko naše škole, pa smo saznali da ima i listopadnih i četinarskih vrsta - navela je učiteljica Tatjana.

Jelena Vukić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track