02:44

DRUŠTVO PRIRODI ILI PRIRODA DRUŠTVU? Ovo pitanje se postavlja kroz četvrti ciklus akcije Zasadi drvo

nova sezona

DRUŠTVO PRIRODI ILI PRIRODA DRUŠTVU? Ovo pitanje se postavlja kroz četvrti ciklus akcije "Zasadi drvo"

Zasadi Drvo -

Osim sadnje 250.000 sadnica i ozelenjavanje 10 gradva u Srbiji jedan od ciljeva četvrte sezone je širenje porodice "Zasadi drvo".

Cilj nam je da motivišemo što više kompanija, poručuju iz Privredne komore Srbije (PKS) jer to je jedan od načina da izađemo iz klimatske krize.

- PKS kao institucionalni partner akcije "Zasadi drvo" je uspela da privuče konzorcijum kompanija koji će biti izvođači radova u našoj četvrtoj sezoni. To je novi algoritam novog patriotizma gde sve više kompanija umesto profita žele da daju svoj doprinos lokalnoj zajednici. Kroz sinergiju tri krize, klimatske, zdravstvene i energetske, raste i odgovornost kompanija prema prirodi - kaže Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju PKS.

Fokus četvrtog ciklusa akcije je povezivanje društva i prirode.

- Ja ovo ne gledam kao na jezero nego na reku ili potok koji teče. Ovo treba shvatiti kao proces koji se premanentno ponavlja i prestao je da bude akcije, što je najveći značaj. Osim sadnje drveta, mi sadimo znanje i informacije - izjavio je Saša Stamatović iz Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede.

Za pojedine škole četvrta sezona je prilika za obogaćivanje obrazovanja.

- Mislim da će biti veoma uspešna akcija jer i mi u našoj školi obrazujemo profil naziva Tehničar za pejzažnu arhitekturu. On je vezan za urbano zelenilo i poboljšanje kvaliteta životne sredine - kaže Mladen Vukmirović, profesor Šumarske škole u Kraljevu.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track