04:53

SAMO ZAJEDNO MOŽEMO ŽIVETI U ZDRAVIJEM I LEPŠEM SVETU! Forum Društvo prirodi ili priroda društvu postavio nove ciljeve

zasadi drvo

SAMO ZAJEDNO MOŽEMO ŽIVETI U ZDRAVIJEM I LEPŠEM SVETU! Forum "Društvo prirodi ili priroda društvu" postavio nove ciljeve

Zasadi Drvo -

Projekat "Zasadi drvo“ već četvrtu godinu zaredom okuplja građane, relevantne institucije i predstavnike stručne javnosti oko zajedničkog cilja, a koji se ogleda u masovno organizovanim akcijama sadnje stabala na celoj teritoriji Republike Srbije.

Time značajno doprinosi jačanju ekološke svesti javnosti i zdravijoj životnoj sredini. Ovu akciju pokrenula je kompanija Adria Media Group i dm drogerie markt uz podršku brojnih institucionalnih partnera.

Novinarka Kurir TV Ivana Jovanović izvestila je o nastavku četvrte sezone u kojoj je Adria Media Group tradicionalno organizovala veliki forum iz oblasti šumarstva koji je okupio sve relevantne predstavnike stručne javnosti.

Ovogodišnji forum organizovan je pod nazivom "Društvo prirodi ili priroda društvu". Tokom prethodnih sezona zasađeno je više od 462.000 sadnica i prikupljeno više od 2,5 tone semena.

Vrlo važnu ulogu u projektu ima i ekološka edukacija.

Zasadi drvo, forum
foto: Kurir TV

- Neophodno je da se uključimo svi, da se motiviše celo društvo kako bi se podigla svest o ovoj važnoj temi. Jedan od segmenata projekta su radionice za decu koje smo organizovali u Botaničkoj bašti "Jevremovac" uz pomoć institucionalnog partnera, Zavoda za zaštitu prirode. Jako je važno da istaknem da naša medijska kuća Adria Media Group koristi sve svoje resurse, portfolio medija koje imamo za podizanje svesti o važnosti očuvanja prirode. Ima tu dosta izazova i prostora za unapređenje i uverena sam da smo na dobrom putu - kaže Irena Petrović, PR Adria Media Group.

Forum su činila četiri različita panela, prvi pod nazivom "Održivo gazdovanje šumama i očuvanje biodiverziteta u svetlu klimatskih promena".

Zasadi drvo, forum
foto: Kurir TV

- Kad imate prirodni resurs koji je lako dostupan, održiv i obnovljim, njime morate da gazdujete po principu održivosti. Moramo koristiti resurse da ih ostavljamo u boljem stanju novim generacijama - rekao je Vladimir Nikolić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ono što je ključno u šumarstvu je planiranje i ako ne bude adekvatnih mera možemo doći u problem da nećemo moći brzo da reagujemo.

Zasadi drvo, forum
foto: Kurir TV

- Idemo u tom pravcu i nadam se da ćemo iz dana u dan biti sve svesniji. Tome doprinosi ova akcija i vaša televizija. Na konkretnoj akciji smo učestvovali i sa sadnicama i radnom snagom i sa lokacijama kojima gazdujemo - kaže Gordana Jančić iz JP "Srbijašume".

Svoju tehniku i ljudstvo već četvrtu godinu nesebično daje i JP "Vojvodinašume".

Zasadi drvo, forum
foto: Kurir TV

- Uglavnom doniramo sadnice i obezbeđujemo volontere za naše akcije tokom zime kad priroda spava. To su redovni poslovi koje svakako radimo. Od čitave površine od 130.000 hektara kojom gazdujemo, menjamo stare šume za nove i proizvedemo 1.200.000 sadnica. Suština je da gde je jednom bila šuma, bude tu i opet - Roland Kokai, direktor JP "Vojvodinašume".

Jedan od učesnika akcije i ko je neizostavan deo svakog foruma je Šumarski fakultet u Beogradu.

Zasadi drvo, forum
foto: Kurir TV

- Pored rada na promociji svih delova i sektora šumarstva i javnih preduzeća za gazdovanje šumama, ministarstava, na ovaj način se vrši promocija Šumarskog fakulteta i njegovog značaja u ovoj eri naglog pogoršavanja uslova životne sredine. Na taj način želimo da kažemo da ne samo na fakultetu već svuda treba da se promoviše značaj šuma i to Adria Media Group radi na vrhunski način već četvrtu godinu - izjavio je Branko Stajić, dekan Šumarskog fakulteta.

U četvrtoj sezoni postavljen je novi izazov - 250.000 zasađenih stabala. Primarni cilj je promena navika i jačanje svesti građana, zaključili su učesnici foruma.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track