KIKINDA BOGATIJA ZA 18.000 SADNICA: Najmanje pošumljena opština u Srbiji kontinuirano povećava zelene površine
Foto: Kikinda.org

zasadi drvo

KIKINDA BOGATIJA ZA 18.000 SADNICA: Najmanje pošumljena opština u Srbiji kontinuirano povećava zelene površine

Zasadi Drvo -

Pošumljavanje i ozelenjavanje jedan su od načina da se poboljša kvalitet vazduha u našim gradovima, a ako se zna da je Kikinda najmanje pošumljena lokalna samouprava sa samo jedan odsto, važnost svake zasađene sadnice još je veća.

U okviru četvrte sezone projekta „Zasadi drvo“, koju predstavnici kompanija „Adrija medija grupa“ i „dm drogerie markt“ zajedno s partnerima realizuju na teritoriji cele Srbije, organizovana je još jedna akcija ozelenjavanja urbanih sredina - ovoga puta na redu je bila Kikinda, gde je posađeno više desetina novih sadnica. Zahvaljujući učešću u projektu „Zasadi drvo“, grad je postao bogatiji za 60 sadnica u delu Mikronaselja. Ono što je takođe veoma značajno jeste da su sadnju sproveli trećaci iz OŠ „Žarko Zrenjanin“.

Misija zelena Srbija

Irena Petrović, menadžerka za korporativne komunikacije „Adrija medija grupe“, rekla je da je „svako novo drvo dragoceno, a ako je zasađeno u Vojvodini, utoliko je značajnije“.

- Izuzetno smo ponosni što nam je Kikinda po treći put ukazala poverenje i što će do kraja marta iza nas ostati 18.000 novih sadnica posađenih na teritoriji ove opštine, odnosno pola miliona novih stabala širom Srbije. Mi koji smo okupljeni oko projekta „Zasadi drvo“ aktivno radimo i na podizanju svesti o značaju životne sredine i njenog očuvanja. Ohrabruje činjenica da građani sve više shvataju da sadnjom drveća daju doprinos borbi protiv klimatskih promena i zagađenja, a posebno je značajno što se sve više mladih uključuje u naše akcije sadnje. Zahvalni smo svima koji učestvuju ili na bilo koji način doprinose da „Zasadi drvo“ istraje u svojoj misiji da Srbiju učini zelenijom i zdravijom - istakla je Petrovićeva.

Anđela Vujačić iz sektora za marketing i komunikacije kompanije dm takođe je veoma ponosna na urađeno.

- Kažu da će, ako danas posadimo drvo, u njegovoj hladovini i senci uživati naši unuci i praunuci. Izuzetno sam ponosna na zajednički projekat „Zasadi drvo“ kompanije dm, „Adrija medija grupe“ i institucionalnih partnera, koji traje već pet godina i u okviru koga je do sada posađeno skoro 500.000 sadnica.

Ona je istakla da je ovo njena prva sadnja, te da je veoma raduje što je organizovana baš u Kikindi.

- Iako ovo nije moj rodni grad, jeste rodni grad moje majke i moje bliže rodbine. U njemu sam kao dete provodila vreme koje će mi zauvek ostati u najlepšem sećanju. Radujem se činjenici da će moja deca, kada odrastu, ponosno moći da stanu ispod drveća koje sam ovde sa svojim koleginicama posadila i da osete povezanost sa ovim gradom i svojim precima. Volela bih da svojoj deci prenesem ovaj moćan osećaj i da ih naučim da misle na našu planetu i ekologiju. Samo tako možemo da gradimo zdravu i svetlu budućnost, a počećemo od čuvene Zmajeve pesmice „Gde god nađeš zgodno mesto, ti drvo posadi“ - izjavila je Vujačićeva.

Zasadi drvo
foto: Kikinda.org

Severni Banat najmanje pošumljen

Akcija sadnje na teritoriji ovog grada održana je treći put u okviru projekta „Zasadi drvo“.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač podsetio je da je ovo treći put da zajednički sadimo.

- Izuzetno je značajno da ozelenjavamo površine u gradu. Podaci pokazuju da je severni Banat jedan od najmanje pošumljenih delova Evrope. Mi se trudimo da decu maksimalno motivišemo i edukujemo, da na kvalitetan način saznaju da treba da čuvaju životnu sredinu i da sadnjom drveća unapređuju svoj životni prostor.

Miroslava Narančić, sekretarka gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, istakla je da je najveći broj sugrađana tražio da se upravo na ovoj lokaciji izvrši ozelenjavanje, budući da na tom potezu nije bilo stabala.

- Posađeno je oko 60 sadnica, a napravili smo plan da ovde na prvom mestu, kao autohtonu vrstu karakterističnu za ovo podneblje, imamo bagrem. Tu su i stabla forzicije, smrče, bora, crvenolisne šljive, lipe i šarenolisnog javora, koji će ulepšati ovaj prostor Mikronaselja - navela je ona.

Osnovci obavili odličan posao

Učiteljica: Ovo je bio lep čas u prirodi

Mirjana Gurzulov, učiteljica OŠ „Žarko Zrenjanin“, ponosna je na svoje učenike iz odeljenja III/2:

- Mi smo ovde imali jedan lep čas prirode i društva i radili smo nešto dobro. Sadili smo zimzeleno, listopadno i četinarsko drveće i dali jedan nov život prirodi. Time smo i doprineli tome da budimo ekološku svest kod dece, da naučimo da volimo prirodu i da drvo nikad ne povredimo i ne sečemo, jer se to radi samo kad je bolesno - istakla je učiteljica Mirjana.

Jelena Vukić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track