GLEDAJ KAKO RASTEMO
Foto: Srba Ivanović i Mersiha Duljević

Zasadi drvo

GLEDAJ KAKO RASTEMO

Zasadi Drvo -

Tokom jučerašnje akcije u okviru projekta „Zasadi drvo“ učenici
prvog razreda svih osnovnih škola u Srbiji u isto vreme posadili
po dve sadnice crnog bora u svom školskom dvorištu

Uz želju da im se sadnice crnog bora uspešno prime i nastave rast i razvoj, prvaci svih osnovnih škola sa teritorije Srbije, koji su ih juče zasadili sa učiteljima u dvorištu svojih osnovnih škola, dali su i obećanje da će ih negovati s ljubavi i pažnjom, redovno ih zalivati, štititi od korova, kao i fizičkog oštećenja.

Naime, od 10 do 12 časova u svih 1.215 osnovnih škola koliko ih je u našoj zemlji bila je organizovana sadnja po dve sadnice crnog bora u okviru projekta „Zasadi drvo“ za učenike prvog razreda, baš kao i prošle godine. Akcija „Gledaj kako rastemo“ omogućiće deci da, kako prelaze iz jednog u drugi, viši razred, gledaju kako sadnice koje su posadili rastu paralelno s njima.

Zasadi drvo
foto: Mersiha Duljević

Dajemo primer deci

Ministar prosvete Branko Ružić podsetio je da su briga o zaštiti prirode, njeno očuvanje, kao i održivi razvoj teme kojima se u obrazovnom procesu pridaje velika pažnja.

On je ocenio da je veoma dobro što ekologija i zaštita životne sredine poslednjih godina dobijaju na aktuelnosti.

- Imamo samo jednu planetu Zemlju i zato moramo da zastanemo i oslušnemo šta nam poručuje. Potrebno je da našu planetu ostavimo našim potomcima u boljem stanju nego što je sada. Zbog toga se moramo ujediniti na tom zadatku. Važno je da mlade naraštaje od najranijeg uzrasta edukujemo o značaju očuvanja i obnove prirode i prirodnih resursa. U tom smislu, posebno su značajni primeri dobre prakse poput aktivnosti „Gledaj kako rastemo“. Akcijama poput ove, ukazujemo deci koliki je značaj ozelenjivanja i pošumljavanja, ali dajemo im i mogućnost da se uključe i urade nešto korisno za svoje okruženje, odnosno svoju planetu. Na taj način ne samo da se obrazuju već obrazuju i druge i podstiču ih da brinu o prirodi i neguju biodiverzitet - rekao je ministar Ružić.

Branko Ružić
foto: Ana Paunković

BRANKO RUŽIĆ: Važno je da mlade naraštaje od najranijeg uzrasta edukujemo o značaju očuvanja i obnove prirodei prirodnih resursa

Učimo decu da vole prirodu

Toni Milivojević, direktor OŠ „Milan Đ. Milićević“ na Voždovcu, kaže za Kurir da su prvaci te škole s nestrpljenjem očekivali sadnju u dvorištu objekta u okviru akcije „Gledaj kako rastemo“.

- Prateći rast i razvoj ovih borova, naši đaci će imati priliku da vide kako oni rastu paralelno s njima, kako od mlade sadnice postaju perspektivno drveće, kao što će i oni postati uspešni učenici. Da bismo našoj deci od najmlađeg uzrasta razvijali ekološku svest, potreban je dobar primer. Zato se trudimo da učenike naučimo da se prema prirodi odnose s poštovanjem, da je vole i čuvaju i da brinu o njoj. Već godinama usmeravamo našu decu ka ekološkim akcijama i nastojimo da im primerom ukažemo na značaj prirode i zdravog okruženja - naveo je Milivojević.

On je dodao da ta škola može da se pohvali dugogodišnjom tradicijom sadnje u okviru Dečje nedelje, kada svake školske godine u oktobru, zajedno sa učenicima prvog razreda, posade po jednu sadnicu.

Zasadi drvo
foto: Srba Ivanović

SANELA MEĐEDOVIĆ: Svakom novom sadnjom podiže se stepen informisanosti i obrazovanja učenika o očuvanju životne sredine

Sanela Međedović, direktorka OŠ „Đura Jakšić“ u Novom Pazaru, istakla je da je značaj projekta „Zasadi drvo“ iz godine u godinu sve veći.

- Svakom novom sadnjom podiže se stepen informisanosti i obrazovanja učenika o očuvanju životne sredine. U okviru projektnih aktivnosti, učenici sade sadnice, uče o njihovom održavanju, kao i načinu na koji treba brinuti o prirodi - navela je direktorka.

DIREKTORKA OŠ „JOVAN POPOVIĆ“ U KRUŠEVCU

Mnogo je razloga što ozelenjivanje treba da bude naš zajednički cilj

Dragana Babić, direktorka OŠ „Jovan Popović“ u Kruševcu, istakla je da ta škola aktivno učestvuje u ovoj aktivnosti projekta „Zasadi drvo“. - U fokusu su nam najmlađi učenici, kako bismo im na najbolji način podigli svest o značaju održivog razvoja i zdrave životne sredine. Mnogo je razloga što ozelenjivanje gradova treba da bude naš zajednički cilj, jer svi želimo zdravu, lepu, nezagađenu životnu sredinu, zelenije i zdravije okruženje. Svako od nas može dati svoj minimum kako bismo sačuvali zeleno bogatstvo oko nas. Inače, naša škola broji 845 učenika, nalazi se u centru grada, poseduje veliko dvorište koje treba dodatno srediti, i svaka pomoć nam je dobrodošla - navela je direktorka.

Zasadi drvo
foto: Srba Ivanović

Karavan krenuo iz Požege

Akcija „Gledaj kako rastemo“ počela je u ponedeljak u Požegi, gde su radnici JP „Srbijašuma“ u tamošnjem rasadniku sadnice pakovali u kutije, koje su odatle prevezene u druge delove Srbije da bi bile spremne za četvrtak. Ivan Stanisavljević, diplomirani inženjer iz JP „Srbijašuma“ i šef rasadnika u Požegi, rekao je da su trogodišnje sadnice odgajane u rasadniku JP „Srbijašume“ koji posluje u okviru šumskog gazdinstva Užice.

- Ova akcija je veoma važna, jer će naši najmlađi sugrađani imati priliku da zasade sadnice i posmatraju kako mladice odrastaju zajedno s njima - rekao je Stanisavljević i dodao:

- Svako zasađeno stablo se računa. Dosta se promenila svest i kod odraslih i kod dece. Bitno je posaditi sadnice. Sve češće dolaze i kupuju ih s busenom kod nas - rekao je Stanisavljević.

Nakon toga, u utorak su paketi distribuirani svim školskim upravama, a preuzeli su ih direktori škola u sredu da bi sve bilo spremno za jučerašnju sadnju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track