ZASADI DRVO Pravili smo medne vrtove i hotele za pčele!
Foto: Kurir

ZASADI DRVO Pravili smo medne vrtove i hotele za pčele!

Zasadi Drvo -

Edukativna radionica za naše najmlađe u okviru projekta „Zasadi drvo“ organizovana je proteklih dana u pet beogradskih vrtića

Predškolci iz dve beogradske opštine - Voždovca i Zvezdare, imali su priliku da nauče nešto više o pčelama u proteklih nekoliko dana, tokom edukativnih radionica u okviru projekta „Zasadi drvo“, kad su pravili hotele za pčele i sadili medne vrtove.

Zasadi drvo
foto: Kurir

Sadili biljke u svom dvorištu

Prvi od pet bio je voždovački vrtić „Pinokio“. Čak dve vrtićke grupe - starija i pripremna, s nestrpljenjem su čekale da radionica počne, prenela nam je rukovodilac vrtića Gorica Kamperelić. Čim smo stigli sa našom edukatorkom Jovanom Bilom Dubaić sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, deca su složno, dvoje po dvoje, izašla u dvorište. Okupljeni oko stola na kom su bili poslagani različiti primerci pčela, pomno su pratili sve što im je Jovana govorila.

Zasadi drvo
foto: Kurir

Potvrdno su klimnuli glavicama kad ih je pitala da li su čuli za medonosne pčele, ali bilo im je neobično kad su saznali da ne prave sve pčele med. Još kad su videli da se i pčele razvijaju iz jaja i da na svetu postoji 20.000 pčelinjih vrsta, pitanja su samo počela da se roje.

Nakon toga deca su pomogla da se napravi hotel za pčele koji će se ubuduće u nalaziti u njihovom vrtiću, kao i medonosni vrt, tako što su svojim ručicama posadila lavandu, ruzmarin i smilje.

Zasadi drvo
foto: Kurir

Deca su uvek ista

- Deca najbolje uče kad nešto vide ili opipaju ručicama. Radionica je bila posvećena svim pčelama, ne samo medonosnim. Pričali smo o tome koliko ih ima u našoj zemlji i šta možemo da uradimo da im pomognemo, i napravili hotelčić za njih - rekla je Jovana.

„Uprkos savremenom načinu života, deca se i dalje interesuju za prirodu“, kaže rukovodilac „Pinokija“ Gorica Kamperelić.

- Deca vole da borave na otvorenom, žele da istražuju i uče o svetu oko sebe. U odnosu na to kako je bilo nekad i sad, deca da su potpuno ista - vole aktivnosti u prirodi, da kopaju, trče, istražuju. Radionica o pčelama i pravljenje mednih vrtova bilo je veoma značajno za njih jer su imala priliku da se upoznaju sa pčelama i načinom njihovog funkcionisanja.

Zasadi drvo
foto: Kurir

Zaštitnici prirode odmalena

Nakon „Pinokija“, na red su došli vrtići „Neven“ i „Diznilend“ na Voždovcu i „Zvončica“ i Čigra“ na Zvezdari.

Predškolci iz tih vrtića pokazali su takođe veliko interesovanje da nauče nešto više o ovim pametnim insektima i obezbede im mesto u dvorištima svojih vrtića, gde su dobrodošle jer ih tamo čekaju hotelčići i medonosno bilje. Pokazali su i zavidno znanje ne samo o pčelama već i o sadnji biljaka i očuvanju prirode uopšte.

Jelena Vukić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track