Najnovije vesti

ŠTA MENI DRVO ZNAČI - Jovan Rajović
Foto: AMG

ŠTA MENI DRVO ZNAČI - Jovan Rajović

Konkursi

Uvek kada čujem reč “Drvo” sećanje me,uz smešak odvede u jedan prohladni jesenji dan.Bio sam radoznali trogodisnjak i šetajuci sa majkom kroz park upitao:Zašto su neka stable oćelavila,a druga nisu?

Majka mi je objasnila razlog i ja sam naredne dve-tri jesene i zime prilazio listopadnom drveću hrabreći ga da izdrzi do proleca.Zimzelena stabla sam upozoravao da se ne šepure i podsmevaju”Ćelavoj”braci i sestrama.Kasnije,kada sam čuo izraz “Pluća čovečanstva”I saznao sta on znači šume i parkove gledao sam kao neke svetinje, a njihove grane kao raširene ruke koje preklinju i opominju:Ljudi opametite se! kada sam nedugo posle toga saznao da se od drveća,tj. celuloze dobija hartija sva stable naše planete počeo sam da smatram bliskim rodjacima.Kako i ne bih kada sam naučio da čitam i pišem već u četvrtoj godini,a olovka i papir bile su mi omiljene igračke.Već u šestoj godini napisao sam prvi pesmuljak a do polaska u školu jos petnaestak. Do sada preko stotinu.Zašto sve ovo nabrajam? Bez toga što sam neki umišljenko ili hvalisavac.Naprotiv! samo želim da kažem koliko drvo igra važnu ulogu u mom životu.Uostalom,drvecu sam posvetio čak devet pesama,a učiteljica mi kaze da se to već može nazvati ciklusom.

Umesto zaključka napisaću nekoliko šaljivih stihova.

Šta se ovo danas zbiva

Kao da je šuma živa

Vitak jablan kolo vodi

A do njega čik pogodi

Lepotica omorika

Kad je vidiš prava dika

Zaljubljeni još od lane

Prepreli su svoje grane

Kad ih vide ne sačeka

Već zaigra jedna smreka

Tada prava gužva nasta

To ne može bez dzin hrasta

Zamislite pored njega

Ogromna se bukva gega

Niko neće da je solo

Kad se igra šumsko kolo…

P.S. Zahvaljujuci drvecu ja dišem i pišem.Ponekad i uzdišem,Kada sam zaljubljen u hladovini ispod dzinovskih platana na obali Kolubare…

Jovan Rajovic IV-1

O.S.”Nada Puric” Valjevo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja