ZEMLJA U HAOSU: Ukrajinom besni rat!

Pale prve žrtve novih stravičnih sukoba

ZEMLJA U HAOSU: Ukrajinom besni rat!

Planeta -
U obračunima demonstranata i policije na ulicama Kijeva, prema navodima opozicije, ubijeno petoro učesnika protesta
1 / 7

KIJEV - Kličko pozvao u napad!Stravični obračuni između demonstranata i policije na ulicama ukrajinske prestonice Kijeva, koji ne prestaju od nedelje, juče su prerasli u pravi rat, u kojem je, prema tvrdnjama opozicije, petoro njihovih aktivista izgubilo život, dok su državni organi dosad potvrdili samo dva smrtna slučaja.Bojeva municijaKako su naveli iz medicinske službe ukrajinskog pokreta opozicije, četvoro od petoro mrtvih ubijeno je iz vatrenog oružja, a povređeno je oko 1.700 ljudi. Kako se pretpostavlja, demonstranti su nastradali kada su snage bezbednosti umesto gumenih metaka upotrebile snajpere s bojevom municijom, pokušavajući da rasteraju izgrednike. Povređeno je i više od 100 čuvara reda, od kojih su neki hospitalizovani.U krvavim borbama, tokom kojih je prestonica bivše republike SSSR opustošena, zapaljena i razrušena, stradao je mladi aktivista Sergej Nigojan (22) iz jednog sela kod Dnjepropetrovska. On je bio član službe sigurnosti Euromajdana, kako demonstranti zovu Trg nezavisnosti u Kijevu. Identitet drugih žrtava zasad nije poznat, a opozicioni predstavnici tvrde da je jedan od nastradalih, čije je telo nađeno nasred ulice, izrešetan s čak četiri metka.U ovom trenutku oči čitavog sveta uperene su ka Ukrajini, gde su demonstracije početkom novembra prošle godine izbile nakon saopštavanja odluke vlasti da neće biti potpisan sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom. Sada su protesti eskalirali u krvavi sukob s policijom jer su doneti zakoni o zabrani okupljanja na javnim mestima, što je razbesnelo Ukrajince, koji već duže od dva meseca bukvalno kampuju na ulicama prestonice.Propali pregovoriPremijer zemlje Mikola Azarov rekao je da su antivladini protesti doveli teroriste na ulice i zapretio da će kriminalci biti kažnjeni. Juče po podne sastali su se ukrajinski predsednik Viktor Janukovič i trojica opozicionih lidera, među kojima je bio i bivši bokserski šampion Vitalij Kličko. Susret je trajao nekoliko sati, a po završetku Kličko se obratio okupljenima na Trgu nezavisnosti, poručivši da će demonstranti danas „krenuti u napad“, koji će on predvoditi, ukoliko Janukovič ne ponudi neke ustupke. Kličko je takođe rekao da bi dalje krvoproliće moglo da se izbegne ukoliko bi Janukovič raspisao prevremene izbore, naglasivši da će se pregovori nastaviti.

Švarceneger podržao KličkaFilmska zvezda i političar Arnold Švarceneger podržao je juče na Tviteru ukrajinskog opozicionog lidera i bokserskog šampiona Vitalija Klička da istraje u borbi za ideale kojima stremi u svojoj zemlji. Naime, on je na popularnoj društvenoj mreži napisao: „Mislima sam sa mojim velikim prijateljem Vitalijem Kličkom i celim narodom Ukrajine. Želim im da istraju u borbi za demokratiju u svojoj zemlji“.

Uznemirili seDEMONSTRANTE OZNAČILI PORUKOMHiljade demonstranata koji se nalaze na ulicama Kijeva istog dana su dobili uznemirujuću SMS poruku u kojoj je naglašeno da su oni aktivisti i da izazivaju nerede u zemlji.- Dragi korisniče, registrovan si kao učesnik u masovnom uznemiravanju - glasi tekst poruke, a mnogi su je shvatili kao svojevrstan znak upozorenja koji su poslale vlasti zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track