Nova istraga protiv tajkuna

AFERA C MARKET: Mišković uzeo akcionarima 150 miliona evra!

Društvo

Autor:

Vlasnik „Delte“ pod kapom patriotizma i zaštite domaće privrede kupio „C market“ ispod cene - za 29 miliona evra - pa ga potom prodao za skoro milijardu evra

Miroslav Mišković,

BEOGRAD - Briljantan um!
Miroslav Mišković, pritvoreni vlasnik „Delta holdinga“, uskoro bi trebalo da bude saslušan u vezi s privatizacijom „C marketa“, koji je platio 145 miliona evra jeftinije!

Mali akcionari tvrde da je ovo preduzeće vredelo 180 miliona evra, a da je prodato za 45 miliona, odnosno 29 miliona evra prema nekim svedočenjima.

Bivši mali vlasnici „C marketa“ od početka su tvrdili da su im akcije 2001. godine procenjene na 133.000 dinara, a otkupljene su po 25.800.

- Naše akcije su vredele 180 miliona evra, a Mišković ih je kupio za 45 miliona. Ministarstvo privrede nam je marta 2002. potvrdilo da akcije vrede više od 1.200 evra, tako da nadležni treba da odgovore zašto su dozvolili da ih neko kupi po ceni od 300 evra - kaže za Kurir Dragomir Perišić, bivši mali akcionar.

Možda najveća Miškovićeva prevara je to što je patriotizam i zaštitu domaće privrede iskoristio da bi preuzeo „C market“, a prodao ga je (u sastavu „Delta maksija“) sedam godina kasnije „Delezu“ za 900 miliona evra. Mišković im je, kako tvrde mali akcionari, na sastanku u avgustu 2005. u „Delti“ rekao „da je preko predsednika Vlade Vojislava Koštunice uspeo da izdejstvuje preuzimanje većinskog paketa akcija ‘C marketa’ i da je održan sastanak između Koštunice, Miškovića, Slobodana Radulovića i Milana Beka, na kojem je dogovoren način preuzimanja ove firme.

Mali akcionari, takođe, tvrde da su pitanje preuzimanja „C marketa“ Mišković i Koštunica proglasili nacionalnim interesom i zato su u Memorandumu napisali: „U interesu razvoja nacionalne privrede i efikasnog poslovanja nacionalnog tržišta...,stranke su postigle sledeći Memorandum o razumevanju. 

- Da „Primer C“ preuzme akcije po ceni koju im je obećala „Delta“  da potom „Delta“ i „Laderna“ Milana Beka kupe „Primer C“, u odnosu 40 prema 60 odsto. Nakon dve godine „Laderna“ će svoje akcije prodati „Delti“. Posle diskvalifikacije „Ašmora“ „Primer C“, firma Primer C kupuje 74,5 odsto deonica „C marketa“ - kaže sagovornik Kurira.


Radulović: Jočić mi preneo nalog

Slobodan Radulović, bivši direktor „C marketa“( u bekstvu je od otvaranja afere „stečajna mafija“) je u pismu naveo da se iz dokumenata jasno vidi kako je Mišković pomoć države zaradio najpre 150 miliona evra, a nešto malo kasnije i više od 300 miliona!

U pismu Savetu za borbu protiv korupcije naveo je da je dogovor o prodaji preduzeća sklopljen po nalogu premijera Koštunice, a „nalog“ mu je preneo ministar policije Dragan Jočić tokom razgovora u njegovom kabinetu.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (120)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Pandur

  Pandur

  E njega Brate,Kostica SECERKA,pa da vidimo kako i na koji nacin je on postao veliki Biznismen,mozda mu je Mateus pozajmijo.

  99 Odgovori 
 • banana država

  banana država

  To su ti čuveni srpski bizMismeni. Kupe nešto za džabe, pa za 5 godina, umesto da naprave dobitak, s obzirom da im je početno ulaganje smešno, oni naprave gubitak od 300 miliona €. Pa tome ispada da je C-market, kao društvena firma, radio bolje. Ali, OK. Njemu to nije to problem što pravi dugove, kako prema državi tako i prema dobavljači ... više ma. Važno je bilo samo da vrti TUĐ novac. Ovako i moja baba može da bude bizMismenka !

  92 Odgovori 
 • car dudule

  car dudule

  Pozdrav svima u Srbiji Srecan Sveti Nikola pozdrav kuriru i hvala na koliko toliko najboljem izvetsvanaju na balkanu samo molio bih vas nemojte bas rizikovati nacional i vec vam je jasno sta hocu da kazem no hvala bvam na ok 90% izvetsvanju i potpunoj tacnosti podataka Sretna Slava Svim koji slave a oni koji misle da samo njihove familije treba da ... više jedu zive i prave potomstva a 90% Srbije ne njima zelim da se oboze i humanizuju i spasu od demonskih energija zavisnosti za novcem pa makar bi na tajnim racunima vekovima glupo i malo zastarelo novac je vredan ako sve u drustvu napaja energijom ako napaja deo 0d 10% drustva novac postaje droga ne enregija drustva pamet u glavu i hriscanski...
  car dudule

  61 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Milanili

  Milanili

  Ispostavilo se da je zakon o Amnestiji s pravom usvojen,jer se prave mesta u zatvorima za kriminalce koji su ucinili mnogo vece stete Srbiji i njenom narodu...

  1 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Odbijao sam da budem ministar u prethodnim vladama, ali premijer kaže da sledeći put neću moći da odbijem Dragan Marković Palma, predsednik JS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!