Foto: BULENT KILIC / AFP / Profimedia

istočni front

UKRAJINA BI MOGLA NAPASTI OVE TRI RUSKE REGIJE! Bivši agent FSB-a Girkin: Bio bih srećan da grešim, ali nisam optimističan

Planeta
> 07:38h

Bivši agent FSB-a i ruski vojni bloger Igor Girkin upozorava da bi Ukrajina uskoro mogla napasti rusku teritoriju.

„Možda je ofanziva već počela ili će uskoro početi. Podsećam vas, predvideo sam glavni napad na frontu u Zaporožju, sporedni na Herson i (moguće) na Donjeck“, kazao je Girkin, a njegove izjave prenosi Njuzvik.

Girkin tvrdi da bi ukrajinske snage mogle napasti tri ruske regije – Belgorod, Brjansk i Kursk te da bi Ukrajinci u tim napadima mogli zauzeti nekoliko naselja kako bi isprovocirali Ruse da ih napadnu, prenosi Index.hr.

„Bio bih srećan da grešim, ali nisam optimističan oko toga“, zaključio je Girkin.

foto: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik / Profimedia

Vredi napomenuti da je Belgorod već bio meta tokom ruske invazije na Ukrajinu. Više puta je izbijao požar u toj ruskoj vojnoj bazi, za šta su Rusi krivili Ukrajinu, no zvanični Kijev nikada nije priznao te napade.

Inače, Girkin je prošle godine u odsustvu osuđen zbog rušenja leta MH17 2014., pri čemu je poginulo 298 osoba. Girkin, koji je poznat i pod pseudonimom Igor Strelkov, postao je poznat u Rusiji zbog istaknute uloge u vojsci i kao zvaničnik u Federalnoj bezbednosnoj službi (FSB), agenciji koja je nasledila KGB.

Otkako je napustio vojsku, etablirao se kao popularan bloger u Rusiji i često je promovisao prokremaljsku propagandu.

Međutim, sada je jedan od glasnih kritičara Putina i ruske vojne elite zbog načina na koji vode rat u Ukrajini.

Kurir.rs