ALARMANTNO: Četvrtina muslimanskih tinejdžera u Beču podložna radikalizaciji!
Foto: Printscreen Wordpress.com

Ima mesta zabrinutosti

ALARMANTNO: Četvrtina muslimanskih tinejdžera u Beču podložna radikalizaciji!

Austrija -

BEČ - Rezultati studije, čiju je izradu naložio Grad Beč, razlog su za zabrinutost o stavu mladih muslimana u prestonici Austrije, jer je kako se navodi, opasnost od radikalizacije visoka kod tinejdžera.

Istraživanje na temu identiteta i opasnosti od radikalizacije pokazuje alarmirajući podatak, prema kojem 27 odsto muslimana odbija zapad i stavlja veru iznad u Austriji važećih zakona. Takođe mladi muslimani u Beču odbijaju homoseksualnost i Jevreje.

Po nalogu Grada Beča, Kenan Ginger i Karoline Nik Nafs anketirali su 401 Bečliju starosti između 14 i 24 godine, a više od polovine mladih su bili muslimani, a 36 odsto hrišćani.

"Imamo povod za zabrinutost", istakao je Ginger dodajući da su podaci veoma jasni.

foto printscreen wordpress.comChoose
foto printscreen wordpress.comChoose

Dve stvari mladi koji su ispitani imaju zajedničko, a to je da su pod opskrbom Centra za mlade i da su iz socijalno slabijih porodica, zbog čega, kako ističu autori, ova studija nije reprezentativna za ceo Beč.

Inače 70 odsto ispitanih su austrijski državljani, a 85 odsto migrantskog porekla, od kojih 31 poreklom iz Turske.

"Vera je za te mlade često element za prikazivanje pripadnosti jednoj zajednici", naglasila je Nafs.

Autori ne žele da ulepšavaju rezultate do kojih su došli, koji ukazuju na strašno stanje. Tako 59 odsto mladih muslimana odbija homoseksualnost, a kod rimokatolika to čini 24 odsto, te kod pravoslavaca 50 procenata. Ukupno se 33 odsto izjasnilo negativno protiv Jevreja, a kod muslimana je udeo antisemita veoma visok (47 odsto).

Kada je reč o opasnosti od radikalizacije ona je posebno visoka kod muslimanskih tinejdžera. Tako 27 odsto simpatizira sa džihadizmom i spremna je na nasilje, te negativno gleda na zapad. Svega 65 odsto ispitanih mladih se oseća povezanije sa zemljom porekla nego Austrijom.

minsitarka za integraciju u vladi pokrajine Beč Sandra Frauenberger
minsitarka za integraciju u vladi pokrajine Beč Sandra Frauenberger

"Ovi rezultati moraju biti obazrivo analizirani. Mladi govore o stavrima kojima još nisu dorasli. Od njih ne polazi opasnost, već su ugroženi", objašnjava minsitarka za integraciju u vladi pokrajine Beč Sandra Frauenberger.

Ona ističe da će vlasti razmotriti kako pogođenima pružiti još veću pomoć i preduprediti da budu privučeni od strane radikalnih odraslih. Posebno je planirano da se do mladih do kojih je do sada bilo teško doći vrši uticaj preko njihove zajednice, na primer čečenske ili avganistanske.

Inače prema aktuelnim podacima od oktobra ove godine je 280 osoba u Austriji imalo nameru da ode u džihad ili je to i učinilo.Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova 50 osoba je u tome sprečeno, a 80 boraca se vratilo u zemlju, te najmanje 40 poginulo u ratu u Siriji ili Iraku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track