ALARMANTNO: Sve više žena iz Austrije odlazi u džihad!
Foto: Printscreen Osterreich

ZABRINJAVAJUĆE BROJKE

ALARMANTNO: Sve više žena iz Austrije odlazi u džihad!

Austrija -

BEČ - Džihadizam u Austriji pogađa i žene, navedeno je u odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije na poslaničko pitanje stranke Zelenih, u kome se precizira da je do 31. avgusta ove godine 59 žena pokušalo da otputuje u Siriju, odnosno Irak.

Portparol za ženska pitanja Zelenih Berivan Aslan izrazila je iznenađenje ovim brojkama i zatražila je mere posebno za devojke i žene.

Iz odgovora Ministarstva proizlazi da je u ratom obuhvaćeni region otputovalo, ili pokušalo da otputuje iz Austrije i priključi se zaraćenim stranama ukupno 280 osoba, od kojih su 221 muškarci. Od tog broja poznato je da se 87 osoba vratilo sa ratišta u Austriju, a među njima je 13 žena.

TRGLI SE: Tek kad su Samra i Sabina pobegle u Siriju, Austrija krenula u borbu protiv džihadista!

Takođe od 280 osoba 50 je sprečeno da otputuje na ratište, od kojih je bilo 22 žene. Prema informacijama dobijenim iz kriznih regiona na ratištu je poginulo do 44 muškaraca iz Austrije.

"Nisam očekivala tako visok udeo, od čak 21 odsto, žena među simpatizerima Islamske države koji su pod prismotrom", kazala je Aslan.

RIGOROZNE MERE: Ovako će se Austrija boriti protiv islamskog ekstremizma!

Ona je ukazala da je u Belgiji džihadistička scena znatno veća, a da je udeo žena na svega 17 odsto. Prema njenim rečima postoje za žene specifični razlozi zašto žele da se priključe Islamskoj državi, i zbog toga su potrebne i specifične mere prevencije.

Inače iz Austrije najpoznatiji slučaj devojaka koje su se priključile Islamskoj državi su dve devojke poreklom iz Bosne - Samra Kešinović i Sabrina Selimović, kojima se izgubio trag, odnosno postoje informacije da su pogubljene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track