ANKARA LJUTA: Na aerodromu u Beču piše da Turska dozvoljava seks s decom mlađom od 15 godina
Foto: Printscreen Twitter

Skandal zbog poruke

ANKARA LJUTA: Na aerodromu u Beču piše da Turska dozvoljava seks s decom mlađom od 15 godina

Austrija -

Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na konsultacije autstrijskog ambasadrora u Ankari zbog neprimerenog napisa o Turskoj na ekranu s vestima na bečkom aerodromu.

"Turska dozvoljava polne odnose s decom mlađom od 15 godina", pisalo je na ekranu na kom se inače vrte vrlo zvanična obaveštenja. Fotografija se odmah proširila kao požar po društvenim mrežama, a Ankara je odmah reagovala.

"Austrijskom ambasadoru jasno smo izrazili uznemirenost i preneli reakciju zbog napisa koji narušava ugled Turske i namerno pogrešno informiše javnost", rekao je zvaničnik i dodao da je poruka uklonjena posle reakcije Turske.

Inače, turski Ustavni sud je prošlog meseca doneo odluku o uklanjanjanju člana krivičnog zakona po kom se svi oblici polnog odnosa s decom mlađom od 15 godina smatraju seksualnim zlostavljanjem.

Odnosi između Austrije i Turske zahladneli su i postali napeti posle pokušaja puča u Ankari, kad se nekoliko austrijskih ministara izjasnilo protiv ulaska Turske u Evropsku uniju. Austrijski ministar obrane uporedio je Tursku s diktaturom, a šef turske diplomatije uzvratio je nazvavši Austriju prestonicom radikalnog rasizma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track