APRILSKI MRAZ UNIŠTIO VOĆE I POVRĆE: Neće biti ni jabuka ni vina!
Foto: Printscreen Youtube

AUSTRIJSKI POLJOPRIVREDNICI U PROBLEMU

APRILSKI MRAZ UNIŠTIO VOĆE I POVRĆE: Neće biti ni jabuka ni vina!

Austrija -

BEČ - Snežne padavine i temperature koje su u aprilu pale ispod nule naneli su veliku štetu poljorpivrednicima u austrijskim pokrajinama Štajerska, Burgenland, Donjoj Austriji i Koruškoji.

Šteta od pada temperature, koja je prošle nedelje, pala i ispod minus šest stepeni izazvala je trocifrenu milionsku štetu. Od štete u poljoprivredi pogođeno je, prema procenama, 25.000 hektara obradive zemlje. Poljoprivredna komora samo za Štajersku procenjuje štetu po poljoprivredu u visini do 125 miliona evra.

Tako postoji opasnost da austrijski potrošači ove godihne neće jesti jabuke iz Štajerske, koje važe za jedne od najboljih.

"Hitno nam je potrebna pomoć iz Fonda za elementarne nepogode, kako bi pomogli poljoprivrednicima koji su pretrpeli ogromne štete", apelovao je predsednik poljoprivredne komore Franc Tičenbaher.

Prema ministru poljoprivrede Andreu Ruprehteru je ministar finansija Hans-Jerg Šeling već obećao da će staviti na raspolaganje sredstva iz Fonda, jer su ekstremne vremenske prilike proteklih dana u pojedinim regionima izazvali štetu koja ugrožava egzistenciju poljoprivrednika. Mraz je pre svega naneo štetu po vinogradare, voćare i druge useve.

U pokrajini Burgenland se nastala šteta procenjuje na do 150 miliona evra, a procenjuje se da će i vinogradari imati dostići trocifrenu milionsku štetu. U pojedinim regionima ove godine neće biti proizvodnje vina zbog uništenih voinograda. Oko 70 odsto površine na kojima je zasađeno voće, kao i špargla, kukuruz, krompir i slično, uništio je ovaj aprilski mraz..

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track