IZBORI U AUSTRIJI: Hofer (FPÖ) koji je pobedio u prvom krugu naoružan odlazi na posao u Parlament!
Foto: Reuters

Drugi krug 22. maja

IZBORI U AUSTRIJI: Hofer (FPÖ) koji je pobedio u prvom krugu naoružan odlazi na posao u Parlament!

Austrija -

BEČ - Kandidat Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Norbert Hofer ostvario je neočekivanu pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora

Iako predizborne ankete nisu ukazivale na njegovu pobedu, Hofer je dobio više od 36 posto glasova, i ulazi u drugi krug gde će mu protivkandidat Aleksandera van der Belena iz stranke Zelenih.ÖHofera inače zovu “prijateljskim licem stranke”, a često dolazi na posao u parlament noseći sa sobom pištolj marke "glock". Kaže da je naoružan zbog “straha od izbeglica”.

Ovi izbori su jedan od pokazatelja promene političke paradigme u Evropi u kojoj uticaj gube dosad utemeljene vladajuće stranke. Još od 1945. godine na čelu Austrije bili su ili socijaldemokrate ili narodnjaci. Slab rezultat kandidata stranaka koje čine vladajuću koaliciju tumači se i njihovim svađama, usporavanjem ekonomskog rasta, porastom nezaposlenosti, lošim obrazovnim sistemom i konačno izbegličkim pitanjem.

Ovo je jasna poruka građana vladi koja će nastojati da ispuniti svoj mandat. Izbori su predviđeni za 2018. godinu. Ipak, ako Hofer pobedi, nije isključeno da on raspiše i vanredne parlamentarne izbore. mada analitičari veruju da će se dogoditi “francuski efekt” i da će u drugom krugu većina birača stati iza Van der Bellena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track