AUSTRIJANCI RAZOČARANI U DEMOKRATIJU: Sve više građana želi jakog vođu i podržava nacizam!
Foto: printscreen

Zbrinjavajuće

AUSTRIJANCI RAZOČARANI U DEMOKRATIJU: Sve više građana želi jakog vođu i podržava nacizam!

Austrija -

BEČ - Austrijanci su mnogo nezadovoljniji nego pre deset godina funkcionisanjem demokratije, pokazuje istraživanje instituta "Sora", iz kojeg proizilazi da mnogi žele "jakog vođu" na čelu države.

Dok je 2007. još 44 odsto građana bilo zadovoljno funkcionisanjem demokratije, danas je to svega 32 procenata. Demokratija je i dalje najpoželjniji oblik vođenja zemlje, ali podrška autoritarnom sistemu sve više raste.

Tako je 78 odsto Austrijanaca navelo demokratiju kao najbolji oblik vladavine, a pre deset godina demokratiju je podržalo još 86 procenata građana. Autoritarni sistem, odnosno jakog vođu koji se ne bi oslanjao na parlament i izbore, odbija trenutno "svega" 45 odsto Austrijanaca, a još pre deset godina tome se protivilo 61 odsto građana.

Na drugoj strani 23 odsto želi jakog vođu i promenu sistema ka autoritarnom. Poređenaj radi, pre deset godina "jakog vođu" želelo je svega 14 odsto građana. Istovremeno je sve veći utisak da demokratija ne funkcioniše dobro i da građani nemaju mogućnost da u njoj učestvuju. Razlog za smanjenje zadovoljstva demokratijom je pre svega u tome što građani imaju osećaj da nemaju nikakav uticaj na aktivnosti vlade, i to trenutno tvrdi 52 odsto (2007./42 odsto).

Rastuće nezadovoljstvo funkcionisanjem demokratije je povezano i sa stalnim rastom osećaja nesigurnosti. Želja za redom je porasla zbog čega raste broj Austrijanaca koji pozitivno ocenjuju nacizam - jedna trećina Austrijanaca smatra da je nacizam Austriji doneo dobro i loše.

Istoričar Oliver Ratkolb i istraživač "Sora" Ginter Ogris smatraju da politika i mediji imaju, usled rezultata istraživanja, zadatak da pod hitno reaguju. Politika, kako ističu, mora da se pre svega pobrine o politički apatičnim građanima, jer politička apatija vodi ka autoritarnim sistemima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track