AUSTRIJANCI SE PREMIŠLJAJU: Za sada bez ograde na granici sa Mađarskom
Foto: AP

Zavisi od priliva migranata

AUSTRIJANCI SE PREMIŠLJAJU: Za sada bez ograde na granici sa Mađarskom

Austrija -

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka smatra da trenutno nisu potrebne ograde na granici austrijske pokrajine Burgenland prema Mađarskoj, prenose danas bečki mediji.

On je, prilikom obilaska graničnog prelaza Nikelsdorf, kazao da se u Burgenlandu priprema podizanje ograde, ali da ona za sada neće biti podignuta.

"U ovom trenutku gde imamo strukturu, nemamo mase koje dolaze, takve tehničke mere nisu potrebne"; konstatovao je on. Prema njegovim rečima dovoljno je, trenutno, učešće vojske u obezbeđivanju državne mreže, pre svega zelene granice.

U slučaju potrebe, kako je najavio, desno i levo od graničnih prelaza biće podignuta ograda, kao što se trenutno gradi na Breneru ka Italiji, i već postoji u Špilfeldu prema Sloveniji. Na osnovu iskustava iz prošle godine, kada je usledio masovni talas izbeglica, čime je pravna država stavljena van snage, postoji obaveza da se izvrše pripremni radovi, kazao je on.

Sobotka je istakao da trenutno ograda nije potrebna i da su već pokrenute mere dovoljne da bi se stalno na put krijumčarima ljudi, kako na zelenoj granici, tako i na zvaničnim prelazima.

"Po broju zaustavljanja krijumčara i ilegalaca, kao i graničnim kontrolama vidim da aktuelne mere deluju u Burgenlandu. Međutim ne želimo da nas bilo šta iznenadi, da budemo pretrčani. Zbog toga moramo biti pripremljeni", kazao je Sobotka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track